Kuiva iho

Kesä muuttui syksyksi aika rivakkaan tahtiin. Välillä saamme edelleen lämpimiä, aurinkoisia päiviä, mutta tuulet ja viileys ovat nyt lähitulevaisuudessa ystäviämme yhä enenevässä määrin. Tuuli ja viileä ilma nostattavat vataa. Pittaihmiset saattavat sen sijaan kokea tämän syksyn tulon jopa helpottavana äkkipysähdyksenä kirkkaudesta ja kuumuudesta. Toisaalta kelit on kosteutuneet. Tämä rauhoittaa vataa, mutta saattaa ärsyttää pitta- ja kaphadoshaa.

Syksy ja vata-aika saattavat kuivattaa ihoa. Tähän oivana apuna vatadoshalle toimii seesamiöljyhieronta aamuisin ennen suihkua. Mitä useammin, sen parempi, mutta pysytään kuitenkin sillä lailla kohtuudessa, ettei aamutoimiin tarvitse välttämättä herätä kolmea tuntia ennen lähtöä. Lämmitä desi tai pari hyvää luomulaatuista seesamsiemenöljyä pienessä kattilassa keskilämmöllä. Tarkkaile öljyä ja ota pois liedeltä, kun se alkaa kuplia hiukan: seesamiöljy palaa suhteellisen helposti pohjaan. Anna öljyn jäähtyä hiukan. Pysyttele lämpimänä esim. kylpyhuoneessa. Kun öljy on sopivaa iholle levitettäväksi, käy koko keho päästä varpaisiin läpi pienin pyörivin hierovin liikkein. Erityisesti reidet, selkä ja päänahka. Anna öljyn vaikuttaa hetken. Seuraava on oleellista: öljy tulee pestä pois. Varsinkin vataihminen varastoi kehon kuona-aineita esimerkiksi niveliin. Pitkällä aikavälillä tämä aiheuttaa mm. nivelvaivoja. Seesamisiemenöljyhieronta puhdistaa kehoa: se saa kehon kuona-aineet liikkeelle. Seesamiöljy on kehossa liikkuvien aineiden kulkuneuvo. Sisäisesti käytettynä se kuljettaa ravintoaineita kudoksiin, ja toisaalta ulkoisesti hierontaan käytettynä se kuljettaa kuona-aineita kehosta ulos.

Putkistot eivät kuitenkaan tykkää öljyhuollosta, joten olen päätynyt siihen, että olen varannut yhden jo aikaa nähneen pyyhkeen seesamiöljyhierontojen käyttöön. Pyyhin ensin isommat öljyroippeet pyyhkeeseen, ja vasta sitten pesen lämpimällä suihkulla loput pois. Sekä keho että putket kiittävät.

Pittalle sopii paremmin kehoa viilentävä kookosöljyhieronta. Kookosöljy ehkäisee tulehduksia, ja lievittää useita pittaa vaivaavien iho-ongelmien, kuten psoriasiksen, oireita. Kookosöljyllä on ihoa pehmentävä ja kosteuttava vaikutus ehkäisten ryppyjä ja ihon veltostumista. Päänahan kookosöljyhieronta lievittää hiusten ohentumista. Kookosöljy hierotaan iholle pyörivin liikkein lämmittämättömänä ja myös se pestään pois.

Suomen luonnosta löytyy myös erinomainen kasvi kuivan ihon hoitoon: siankärsämö. Se saa ihon erittämään enemmän. Siankärsämö vahvistaa maksaa: vahvistunut maksa auttaa ruuansulatuksen rasvasulatuksessa, mikä näkyy rasvaisempana ihona, jos iho siis oli kuiva. Siankärsämön voit käyttää esimerkiksi teenä. Siankärsämöstä ja sen keräämisestä voit lukea enemmän Henriette Kressin loistavasta kirjasesta Käytännön lääkekasvit. Saatat vielä ehtiä keräämään jopa kukintoja. Itse keräsin siankärsämön kukintoja vielä kaksi viikkoa sitten.

Kuivan ihon huollossa kannattaa toki pitää mielessä, että omalle doshalle sopivien öljyjen ja nesteiden sisäinen nauttiminen on oleellista koko kehon tasapainon ja sitä mukaa myös ulkoisten tulosten aikaansaamiseksi. Kaphadoshaiset, en ole unohtanut teitä. Te saatte vaan kiitollisina kölliä, sillä konstituutionne on suonut teille tarpeeksi öljyisyyttä ihoon omasta takaa. Jos kuitenkin haluatte öljyhierontaa, suosittelen manteliöljyä. Me muut: vatadoshaiset, seesamisiemenpullo kainaloon ja tulisielut, kookosöljy reppuun! Tervetuloa syyskuu!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s