Vilustumisen ehkäisy ja hoito kotikonstein

Aurinkoa, tuulta, lämmintä, viileää, sadetta. Koska ilma muuttuu niin nopeasti, eivätkä meistä kaikki voi heittää kenkiä nurkkaan ja juosta paljain jaloin, yleisön pyynnöstä päätin jakaa muutamia oivallisia ayurvedisiä ja muuten vain viisaiden kunnioittavaan ikään ehtineiden naisten vuosituhansia säilyttämiä vinkkejä flunssan kotihoidosta. Nämä vinkit ovat suurimmaksi osaksi niin helppoja toteuttaa, että hämmästyttää, etteivät ne jo ole kaikkien meidän henkistä pääomaa. Kysyä voisi myös, miksei tämä tieto kuulu peruskoulun oppimäärään? No, se on keskustelu, jota mielellään jatkan kommenteissa. Pitäydytään nyt itse asiassa.

Vielä sananen, ennen kuin avaan vinkkiaarrearkkuni kannen ja annan tiedon lentää yltympäriinsä teidän hyödyksenne. Sairaus ei ole terveyden vastakohta. Sekä kehon tasapaino että epätasapaino ovat luonnollisia osia meidän olemassaolossamme ihmisinä. Niin kuin viha on tunne, joka on syytä huomata ja myöntää, sen lakaiseminen maton alle ei johtane parempaan mieleen saati parempaan maailmaan. Samoin on sairaus tila, jota ei voi yrittää piilottaa pistämällä laastaria oireiden päälle. Monesti sairauden puhkeaminen kertoo jostain kehossa ja mielessä tapahtuvasta syvemmästä prosessista. Ehkä kehon oli jo syytä levätä, muttemme antaneet itsellemme lupaa siihen. Sairaus voi olla kehon keino yrittää pistää raja. Kehoo sanoo kovemmalla äänellä: ”Hei, tarvitset lepoa!”, jos kehon kieltä, aikaisempia aavistuksenomaisia aistimuksia ei ole kuunneltu. Joskus siis vain täytyy antaa itselleen lupa vain olla ja levätä. Silloin nämä vinkit voi unohtaa. Tai ainakin pitää mielessä, ettei laastaroi haavaansa.

Kurkkukipu ja yskä:
Timjamitee helpottaa kurkkukipua, lisää joukkoon hunajaa.
Toinen oiva keino kurkun tulehduksen lievittämiseen on ottaa 1tl luomutasoista hunajaa ja sekoittaa tähän noin 1/4 tl luomutasoisia kurkumaa ja nauttia aamuin illoin. Kurkuma auttaa tulehduksiin, ja hunaja ikään kuin liimaa kurkuman kurkkuun. Näin kurkuma ehtii vaikuttaa hiukan pidemmän aikaa.
Oikea vanhanajan konsti: kiehauta desi vettä, lisää yksi kukkurallinen teelusikallinen suolaa ja kurlaa kurkku aamuin illoin. Esimerkiksi hammaslääkäriappeni tekee näin ja tulokset ovat ilahduttavia.

Poskiontelotulehdus:
Kiehuta laakeassa kattilassa vettä ja heitä sekaan kymmenisen kokonaista neilikkaa (maustetta, ei kukkaa). Ota iso pyyhe. Pistä pää pyyhkeen sisään, pää kattilan yläpuolelle ja höyryhengitä neilikkahöyryä. Voit suorittaa tämän hengityksen muutaman tunnin välein oireiden ilmestyttyä. Jätä samanaikaisesti pois kaikki kylmät maitotuotteet, erityisesti iltaisin. Jos jääkaappi jonain iltana ammottaa tyhjyyttään, ja löydät sieltä vain juuston, ota se lämpimään ranskalaiseen tyyliin tarpeeksi ajoissa ennen ruokailua, purista valkosipulia mukaan ja lisää yrttiä, kuten timjamia sen yhteyteen. Kylmät maitotuotteet olisi hyvä ylipäänsäkin pitää pannassa. Näin ehkäistään liiallista limanmuodostusta ja useimpia talvisairauksia.
Tämän vinkin olen todennut todella toimivaksi ja saanut myös tuttaviltani ja asiakkailtani hyvin positiivista palautetta sekä kylmien maitotuotteiden poisjättämisestä että neilikkahöyryhengityksestä.

Keuhkot:
Keuhkoja voi vahvistaa pipalilla eli pitkäpippurilla. Sitä saa ainakin Oulunkylän Mustapekasta. Pipalia voi käyttää pippurin asemesta ja tavoin ruuanlaitossa. Pipalia voi myös murskata huhmareessa ja paistaa kevyesti paistinpannulla ja hengittää tästä lähtevää höyryä.

Kuume:
Kuumeen alentamiseen olen todennut tyttärelläni, jolle nousee nopeasti korkea kuume, parhaimmaksi tuoreista korianterinlehdistä puristetun mehun. Tuore korianteri on todella viilentävä. Laskee kuumeen hyvin ja tyttäreni pitää myös mehun mausta. Myös omenamehu on viilentävää. Tosin tässäkin kannattaa miettiä, milloin kuumeen alentaminen on tarpeen.

Äänen karheus:
1tl inkiväärimehua ja 1tl limemehua ja pari hyppysellistä vuorisuolaa. Toimii myös rintakipuun ja yskään.

Vilustuminen, yskä, flunssan oireet yleensä:
Kupillinen kuumaa vettä, jossa 1 tl jokaista seuraavista aineista: inkiväärijauhetta, kanelia ja fenkolinsiemeniä.

Kaikkien näiden vinkkien yhteydessä on syytä muistaa, että ne toimivat parhaiten ensimmäisten oireiden ilmestyessä. Eli kehon kuuntelu ja herkkyys on myös tässä tilanteessa paikallaan. Jos oireet pitkittyvät, on syytä käyttää voimakkaampia keinoja ja tutkituttaa itsensä parhaaksi katsomansa asiantuntijan hoteissa.

Vanha kunnon kanakeitto, joka on tehty niin, että kokonainen kana keitetään, on aivan ehdoton talvisten sairauksien hoidossa. Lisää keittoon runsaasti valkosipulia, timjamia ja pipalia, niin vaikutus on taattu.

Oleellista kaikkien vilustumistautien ehkäisyssä on kaikenlaisten kylmien juomien ja ruokien nauttimisen välttäminen. Ideana on, että jos esimerkiksi kuuman kesän kuluessa viilentää itseään jäätelöllä ja kylmillä juomilla, joihin lisäksi laittaa jäitä, agni eli ruuansulatustuli hiipuu kesän aikana olemattomaksi. Sitten kun syksy saapuu ja alamme nauttia vaikeammin sulavaa ravintoa esim. lihaisia pataruokia, jotka toki sopivat lämmittävinä viileään vuodenaikaan, niin alhainen agni ei pysty näitä ruokia sulattamaan. Vatsa turpoaa, kehoon kertyy kuona-aineita ja keho muuttuu täydelliseksi alustaksi talvisairauksien temmeltää.

Mutta nyt tiedämme, miten kehollinen temmelyskenttä muutetaan hyvien bakteerien samoilualueeksi. Rohkeasti kokeilemaan! Onnea matkaan!

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s