Syksyn tulinen lämmittäjä

Arvoin jaanko kanssanne perinteisen kokonaisesta kanasta tehtävän keiton reseptin vai tämän  pehmoisemman ja terävämmän flunssankarkoittajan. Ystäväni Sannis kiljahti innostuksesta tämän jälkimmäisen kuullessaan, joten valinta oli suoritettu<3

Kiitos tästä ihmeidentekijäkeitosta kuuluu thaimaalaiselle ystävälleni Yuille<3 Tutuistuin tähän viehättävään nuoreen naiseen Jerusalemin vuorilla kylässä, jossa asuimme,  ja pyysin häntä kuljettamaan minut oman kotimaansa keittiön saloihin. Vietimme monta viehättävää kokkaus- ja lounashetkeä yhdessä.

Yui’in Tom Yam
(joko katkaravuista tai kanasta tai halutessasi myös kasviksista)
4 hengelle

Määrät ovat viitteellisiä, sillä kokkasimme Yui’In kanssa aina kokeillen, emme pelanneet määrien kanssa, vaan maistelimme<3

vettä, laakeaan kattilaan, noin 1 litra

muutama pala kuivattua galangal-juurta

curryn lehtiä muutama

sitruunanmehua

Sitruunaruohoa, jos sinulla kasvaa sitä puutarhassassi tai parvekkeellaan, sitä parempi, sillä haluamme mukaan myös lehtien mehukkaat tyviosat

tuoretta tulista punaista chilipaprikaa oman maun mukaan

thaimaalaisia munakoisoja

paprikaa, bambunversoja, ym. kasviksia oman maun mukaan

kookosmaitoa 2 purkkia

thaimaalaista kalakastiketta 1-2 rkl

kananrintasuikaleita tai jättikatkarapuja 300g

Käytä suurehkoa laakeaa kattilaa, jonka pohjalle kaadat veden. Laita veteen kiehumaan kuivatut galangal-kasvin juurisiivut. Galangal on nin kutsuttu thaimaalainen kurkumajuuri. Tutki galangal-juurta!!! Murskaa sitruunaruohon tyviosat  esim. vasaralla. Mikä tahansa murskaamisesta tarkoitettu työväline sopii, sillä vain keiton lopputulos eli maku ratkaisee<3 Tyviosissa on hapanta mehua, joka antaa yhden kolmesta happamasta mausta tähän keittoon. Keiton onnistumisessa onkin oleellista, että siinä ovat nämä kolme hapanta makua: sitruunaruoho, currynlehdet sekä sitruuna. Tee sitruunaruohon lehtiosista pikkupaketteja, jotka myös laitat kiehumaan veteen. Nämä paketit voit poistaa, kun keitto on valmis. Anna kiehahtaa ja sitten porista hyvän aikaa, noin viitisentoista minuuttia, niin, että sitruunaruoho sekä galangaljuuret kerkeävät antaa makua keitolle. Lisää currynlehdet, sitruunanmehu, kasvikset ja kanan suikaleet, jos käytät kanaa. Anna vielä porista hetken, lisää sitten kookosmaito, hyvin pieneksi silputtu chilipaprika, kalakastike ja lopuksi katkaravut, jos käytät niitä. Lisää suolaa oman maun mukaan.

Tämä huumaavan hyvä keitto karkottaa epätoivotut bakteerivieraat. Kokeile rohkeasti, niin löydät itsellesi sopivan tulisuus-, happamuus- ja makeusasteen. Vinkkinä vielä, että jos keitto on mielestäsi liian hapanta, lisää makeaa makua esim. kookosta ja jos keitto on liian makeaa, lisää puolestaan hapanta makua. Nämä kaksi makua toimivat yhteen!

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s