Vatavuodenaika

Syyspäivänseisaus viimeistään siirtää meidät viileään ja tuulisen syksyyn. Auringonkulma suhteessa meihin muuttuu. Illat sekä aamut pimenevät. Rakastan syksyn kauniita värejä. Viikonloppuna satuimme sienestysretkellä suon reunaan. Suo iloitteli verenpunaisilla ja okran eri sävyillä, välistä pisti esille violettiin taipuvaa vihreää.

Ayurveda ohjaa meitä havainnoimaan, miten vatadosha ilmenee syksyisin niin luonnossa kuin kehossamme. Vatadosha hallitsee liikkeen energiaa. Se muodostuu eetteri- ja ilmaelementistä, joita hallitsevat kuiva, karkea, kevyt ja kylmä laatu. Ayurvedan mukaan ”sama lisää samanlaista”. Niimpä kylmä, kuiva ja tuulinen ilma vaikuttaa vatadoshaan epätasapainottavasti. Liika on liikaa. Monet ihmiset kokevat syksyllä liiallisesta vatasta aiheutuvia oireita kuten kuivaa ja halkeilevaa ihoa, hiusten kuivumista, kylmäviä sormia ja varpaita sekä mielen harhailemista. Myös esimerkiksi ilmavaivat ja niin ollen vatsan turpoaminen voivat lisääntyä syksyisin. Myös ruokahaluttomuus on yksi vataepätasapainon oire.

Miten sitten tasapainottaa syksyistä ilmaelementtiänsä? Ayurveda opettaa, että vastakohta tuo tasapainoa. Syksyiselle vatalle onkin oleellista valita ruokia ja toimintoja, jotka ovat kosteuttavia, lämpimiä, tukevia ja maadoittavia. Kun ruoka-ajat pitää säännöllisinä ja lounaan runsaana ja lämpimänä, ilmaelementti kiittää. Aloita aamusi lämpimällä ja maadoittavalla kaurapuurolla, johon lisäät lämmittäviä mausteita, kuten kardemummaa, kanelia ja neilikkaa. Syö kausiruokaa kuten kurpitsoja, maadoittavia juureksia, omenoita jne. Tähän vuodenaikaan uunista tulee jälleen rakkain kumppanisi keittiössä. Vatasi kiittää juurespadasta, uuniomenista tai esimerkiksi kurpitsakeitosta. Jos kesällä nautit salaateista ja muusta raa’asta ja kevyestä ruuasta, nyt on aika siirtyä lämpimiin, kosteisiin ja tukeviin ruokiin. Pyri syömään rauhallisessa ympäristössä ja keskittymään ruokailuusi. Nesteyttäminen on tärkeää varsinkin näin vatavuodenaikaan, joten nauti lämmittävistä mausteista valmistettua teetä päivän mittaan. Myös makea maku tukee vataa, joten voit huoletta nauttia taateleiden, viljojen, maidon ja makeiden hedelmien rauhoittavasta makeasta mausta.

Päivärutiinin ylläpito on erinomaisen yksinkertainen, mutta todella maadoittava toimi varsinkin syksyiseen aikaan. Pyri heräämään kello kuusi aamulla ja menemään nukkumaan noin kello kymmenen illalla. Olen itse ollut varsinainen yökukkuja! Mutta hämmästyksekseni onnistuin muuntautumaan aamuvirkuksi, ja oma kokemukseni on, että tämä muutos on tasapainottanut minua yllättävän paljon. Nykyisin nautin rauhallisista aamuista juoden teetä ja tehden hengitysharjoituksia. En vaihtaisi niitä enää yölliseen levottomaan pohdiskeluun. Aamu kannattaa aloittaa maadoittavalla ja rauhoittavalla toimella kuten ihon seesamiöljyhieronnalla. Voit katsoa tästä aikaisemman blogipostaukseni ”Kuiva iho”. Ruuhkavuosien aikana nämä ohjeet saattavat kuulostaa hiukan yliampuvilta, mutta kokemukseni on, että kun sitoutuu ohjeista ensin yhteen, ja tuntee kehossaan sen positiivisen vaikutuksen, alkaa vähitellen löytää tilaa myös muille rutiinin muutoksille. Esimerkiksi kun aloitin aamuiset meditaatioharjoitukset kotonani, jossa toki kuuden jälkeen pyörii hereillä myös aviomies ja nyt kaksi jo alakouluikäistä lastani, alku oli, no, haastavaa;-) Tyttäreni tulivat viereeni, koputtelivat olalleni, kysyivät kysymyksiä jne. Onneksi meidän perheessä on käytössä käsimerkki, joka tarkoittaa ”Odottaisitko hetken?” Aluksi käsimerkki oli runsaassa käytössä, mutta pikkuhiljaa tyttäreni alkoivat antaa arvoa äidin omalle hetkelle. Nyt voin nähdä tämän toimen tuloksia, kun pienemmän tyttäreni iltapäiväkerhosta kerrottiin, että siirtymätilanteessa tyttäreni menee lotusasentoon, ja sulkee silmänsä. Ihastuttavinta on se, että meidän ei tarvitse opettaa näitä rentoutustaitoja lapsillemme. Riittää, kun olemme esimerkkeinä.

Vähennä myös aikaa, jonka käytät erilaisten kuvaruutujen äärellä, varsinkin iltaisin. Rauhoitat näin mielesi iltaa kohden. Voit helliä itseäsi ilta-aikaan tai aamuvarhaisella sytyttämällä kynttilän ja katselemalla elävää tulta. Vietä joka päivä aikaa luonnossa aistien muuttuvan vuodenajan leikkiä.

Tasapainoista ja lämmintä syksyn aikaa kaikille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s