Syksyn chai

Kun ilmat viilenevät viilenemistään, aloitan aamuni lämmittävällä chailla. Suosittelen tätä suloista hetkeä jokaisen aamuun. Tässä oma syksyisen chain reseptini:

Syksyn Chai viidelle hengelle

1/2 l vettä
1/2 l vanhanajan luomumaitoa tai esimerkiksi mantelimaitoa, maidossa on hyvä olla makea maku. Jos pidät vuohenmaidosta, sekoita se suhteessa 1:1 toisen makeamman maidon kera.
1 rkl intiaanisokeria (voit jättää pois)
5-15 kokonaista kardemumman kotaa, oman maun mukaan
1 tl jauhettua tulsilehteä
1-2 cm pala tuoretta inkiväärijuurta
2 rkl mustaa teetä
hunajaa (intiaanisokerin sijaan)

Varaa paksupohjainen kattila. Murskaa kardemumma morttelissa, samoin inkiväärijuuri. Varaa 1/2 litraa vettä kattilaan, ja heitä joukkoon kardemummat, jauhettu tulsi sekä inkivääri. Ensimmäisellä kerralla kokeilet, millainen vahvuus olisi sinulle sopiva ja vähitellen opit mestariksi mausteiden käytössä. Kun vesi on kiehahtanut, ja mausteet ovat poreilleet hyvän aikaa, noin 10 minuuttia, on aika lisätä maito, ja antaa chain poreilla vielä muutaman minuutin. Lisää musta tee. Kiehauta vielä kerran, ja sammuta.

Kardemumma on makea, pistävä ja lämmittävä mauste, joka vähentää vataa ja kaphaa sekä lisää pittaa. Se auttaa ruuansulatusta ja lisää ruokahalua. Tulsi eli intialainen pyhä basilika kuuluu minttujen sukuun, on antiviraalinen, rauhoittava ja hengitysteitä tukeva. Kardemumman tavoin se tasapainottaa vataa ja kaphaa sekä lisää pittaa. Inkiväärijuuri tasapainottaa kaikkia kolmea doshaa, mutta pittaisten henkilöiden tulisi käyttää sitä harkiten. Maidon makea maku on rauhoittava. Kylmänä nautittuna maito aiheuttaa limakalvojen tukkoisuutta, mutta lämmitettynä se toimii kuljettajana lämmittäville mausteille, jotka tukevat limakalvojen terveyttä.

Chai voi olla myös koko perheen yhteinen aamujuoma. Olen tarjonnut chaita erilaisissa versioissaan lapsilleni pienestä lähtien (ilman mustaa teetä) ja he todella pitävät siitä. Chai on upea flunssanvastustaja. Kippis chaisille aamuille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s