Mustapapukeitto

Keitto. Ulkona tuulee, on harmaata ja viileää. Asia, joka lämmittää mieltäni ja sydäntäni on päivittäinen keittoni. Varsinkin vatadoshaisena kannattaa syksyisin syödä joka päivä mehevä keittonsa, mutta kyllä keitto auttaa myös pitta- ja kaphadoshaisia pitämään vatansa kurissa näin tuuliseen ja viileään vuodenaikaan. Valitsin teidän kanssanne jaettavaksi meksikolaisen mustapapukeittoreseptin, sillä en halua unohtaa pitta- ja kaphadoshaisia, joille pavut ovat ehdottoman hyvä proteiinin lähde. Jos vatadoshaisena tuntuu, ettei ruuansulatus kykene sulattamaan papuja, suosittelen lisäämään keitinveteen hyppysellisen hingiä eli asafoetidaa. Lisäksi on hyvä muistaa, että pavut tulee nauttia ehdottoman kypsinä, siis sekä liotettuina että niin kypsiksi keitettynä, että ne sormien väliin otettaessa hajoavat suloisesti.

Muistan edelleen, kun ystäväni Alon tarjoili telavivilaisen ravintolan version mustapapukeitosta eräänä syksyisenä sateisena ja tuulisena päivänä. Tämä kiiltävä, musta, paksu ja täyteläinen keitto teki lähtemättömän vaikutuksen, ja siksipä pyysin ravintolaa paljastamaan reseptinsä. Olen vuosien saatossa tehnyt keitosta erilaisia versioita, ja itse rakastan tätä, johon lisään lopuksi yrttistä ja chilistä lampaanlihasta käsin tehtyä makkaraa. Nauttikaamme siis<3

Mustapapukeitto: 4-6 hengelle

1/2 kg mustapapuja, liota yön yli runsaassa vedessä, aamulla poista vesi ja huuhtele pavut
3 l vettä
laakerinlehti
hyppysellinen hingiä eli asafoetidaa keitinveteen

Kiehauta liotetut pavut noin kolmessa litrassa vettä. Itse lisään pavut kahteen litraan vettä ja lisään vettä kiehuttamisen aikana sen mukaan, miten kuivia paput ovat. Iäkkäämmät ja kuivemmat pavut imevät enemmän vetää itseensä kuin tuoreet. Anna papujen porista vähintään 45 minuutin ajan. Keittoaikakin riippuu paljon papujen iästä. Kuivat pavut voivat vaatia usean tunnin keittoajan. Kokeile kypsyys ottamalla keitetty papu sormien väliin. Jos papu puristuu sormien välissä helposti eli on pehmeä, niin pavut ovat kypsiä. Keittämisen aikana kerää vaahto pois. Vaahto aiheuttaa kaasunmuodostusta.

Erikseen, tahna:
1/2-1 dl oliiviöljyä, maun ja toiveen mukaan.
2 sipulia
2-3 kokonaista paprikaa
2-3 salottisipulia

Leikkaa hyvin pieniksi ja freesaa, kunnes pehmeitä, noin 15 minuutin ajan.

Lisää:
8 valkosipulin kynttä, leikkaa pieniksi
3 rkl tuoretta oreganoa, timjamia tai zataria (saa Araratista Tukkutorin vierestä)
2 rkl kuivattua oreganoa tai vastaavaa yrttiä
1 tl tai oman maun mukaan chilipippuria
1 rkl juustokuminaa

Lisäyksen jälkeen freesaa vielä noin minuutin verran.

Laita kaikki tahnan ainekset tehosekoittimeen, tai sekoita tahnaksi sauvasekoittimella. Kun pavut ovat pehmeitä, lisää tahna papujen sekaan. Voit lisätä intiaanisokeria ja suolaa oman maun mukaan. Tässä vaiheessa lisään myös käsintehdyt lammasmakkarat. Anna poreilla vielä 1/2 tuntia. Keitto on valmis, kun se näyttää ruskealta ja kiiltävältä. Lämmittäviä, maukkaita keittohetkiä!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s