Harissa

Märät vanttuut pään päällä kutsuvat luokseen tulta! Kun olin pieni, ja ilma muuttui harmaaksi ja sateiseksi, minusta tuntui kuin joku olisi ripustanut märät vanttuut pääni päälle kuivumaan. Ne peittivät auringonsäteet, ja samalla niistä pikkuhiljaa tippui päälleni vettä. Tip. Tip. Tip. Rauhallista, hiljaista, harmaata. Kotoista. Jonkin aikaa, kunnes siihen harmauteen kyllästyy, ja alkaa kaivata potkua.

Niinpä viikonloppuna pyöräytin harissan, tunisialaisen keittiön lääkkeen harmauteen. Harissa on paprikoista, sipuleista, valkosipulista ja chilistä tehty tahna, jota voi halutessaan lisätä tuomaan tulisuutta lähes mihin tahansa: grillattuun kalaan tai lihaan, uunijuureksiin, keittoon tai pataan. Sunnuntaina lisäsimme sitä kurpitsakeittoon ja alkuviikosta kanakeittoon. Harissa on siitäkin mukava, että jos lapsiperheessä tuntuu, ettei pääse enää chilittämään kunnolla, niin harissapurkki pöydässä on ratkaisu tähänkin vaivaan.

Harissa näin viileään ja kylmään vuodenaikaan on erityisen suotuisa kaphalle – antaa potkua ruuansulatukseen – mutta vatakin sille lämpenee, jos hän valmistaa harissastaan hiukan miedomman version. Pittadoshaisten tulee suhtautua harissaan coolilta otteella. Heillä on tulisuutta omasta takaa.

Harissa (pieni purkki, noin 200ml)

3 punaista paprikaa
2 tl korianterinsiemeniä
2 tl juustokuminansiemeniä
4 rkl oliiviöljyä
2 punasipulia, lohkottuina
8 valkosipulinkynttä, lohkottuina
9 tulista chiliä, poista siemenet ja lohko
1 1/2 rkl tomaattipyrettä
6 rkl sitruunamehua
1 1/2tl suolaa

Paahda paprikat grillissä/ uunissa grillillä noin 25 minuutin ajan käännellen silloin tällöin, kunnes ne tummuvat ulkopuolelta. Ota pois uunista, laita kulhoon ja anna jäähtyä. Kun paprikat ovat jäähtyneet kuori ne ja poista siemenet.

Aseta mieluiten pieni valurautainen paistinpannu miedolle lämmölle, ja paahda korianterin ja juustokuminansiemenet noin kahden minuutin ajan. Siirrä mortteliin ja jauha jauhoksi.

Toisessa keskisuuressa paistinpannussa lämmitä oliiviöljy ja freesaa sipuli, valkosipuli ja chilit keskilämmöllä. Anna värin tummua noin 10-12 minuutin ajan niin, että ne melkein karamellisoituvat.

Tuo nyt kaikki aineet tehosekoittimeen ja sekoita aineet pehmeäksi tahnaksi. Lisää oliiviöljyä tarvittaessa.

Säilyy jääkaapissa sterilisoidussa purkissa ainakin kaksi viikkoa. Lisää tulisuutta makusi mukaan! Potkua marraskuuhun meille kaikille<3

En henno olla vielä toteamatta; kannattaa valmistaa kerralla enemmän. Tähän rakastuu<3

in English:

When wet mittens start hanging above your head, it is time for a hot kick! When I was a child and the weather turned rainy, gloomy and gray it felt like someone hanged thick, light gray wet mittens (those I had been making snow balls with:-)) above my head. They blocked the sun and were dripping on me. Drip. Drip. Drip. And I mean real rain, for hours and days on end and sometimes weeks and thick thick clouds. If you are in Finland or in a similar spot on Globe weatherwise, you will understand what I mean. For the rest we are on an imaginary trip.

So, last Sunday I started feeling mittens coming and though it might feel relaxed and cosy for us who know that weather I am talking about, I decided to do something about it: I prepared harissa, that Tunisian cure for boredom! Thank you, Harissa<3 Harissa, a scipy, hot paste made out of bell peppers, chili peppers, onions and garlic, is easy to make, stores quite well and you can practically add it to anything you eat for a kick: grilled fish or meat, roasted vegetables, soups or stews. We added on the weeked for a pumpkin soup and in the beginning of the week for a chicken soup and I must admit, I just enjoyed it with bread as well. So delicious!

Harissa, in this cold and moist weather is especially suitable for kapha. It gives kaphas that well needed kick for their digestion. Vatas can benefit of its hotness as well, but they might like it in a bit less hot version. Fortunately that is easy to adjust, when you prepare it yourself. Pittas might need to stay cool with Harissa, since they tend to have that digestive fire buring well without it.

Harissa (one small jar, about 200 ml):

3 red peppers

2 tsp coriander seeds

2 tsp jeera/cumin

2 tbsp olive oil

2-3 red onions, roughly chopped

8 cloves of garlic, roughly chopped

9 hot chillies ( you can choose the variety for your taste), seed and chop

1 1/2 tbsp tomato pyre

6 tbsp lemon juice, squeezed from fresh lemons

1-1 1/2 tsp salt

Roast the peppers on grill in the oven for about 25 minutes turning them occasionally till they are blackened on their skin. Remove from the oven to a bowl and let them cool down. When they are cooled down, remove the skin and seed them.

Take preferably a small iron pan and fry the coriander and cumin seeds in low fire for a couple of minutes. Move to the mortar and grind the spices.

In another middle sized frying pan heat the olive oil and fry the onions, red peppers and chillies for about 10-12 minutes till they are almost caramelized.

Bring now all the ingredients into a food processor and mix into a smooth paste. Add olive oil if needed.

Harissa stays good in a sterilized jar in a fridge at least about two weeks. Add hot kicks to your meals according your taste and needs.

By the way you might want to prepare more at once since you are in danger of falling in love with Harissa<3

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s