Ayurvedinen ruokailu koostuu kuudesta (6) mausta

Ayurveda luottaa makunystyröihimme. Perinteisesti, ennen tölkkien ja purkkien sekä viimeisten ja parasta ennen päivämääriä ihmiset, kuten eläimet edelleen tekevät, haistoivat, ja jos haju tuntui turvalliselta, maistoivat ruokaansa varmistaakseen sen tuoreuden, myrkyttömyyden ja terveellisyyden. Pitkälle on tultu noista ajoista. Luotamme päivämääriin ja viskaamme pois paljon aivan kunnollista ruokaa. Hedelmiä ja vihanneksia ei myöskään voi arvostella pelkän ulkonäön perusteella. Mutta haju ja maku, ne eivät valehtele. Tiedämmehän, että valitsemme ystävämme ja kumppanimmekin hajuaistin perusteella. Miksemme siis palaisi haistamaan ja maistamaan sitä, minkä laitamme suustamme sisään ja alas vatsaamme, kohti todellista sisintämme?

Kuuden maun, jotka itsessään koostuvat viidestä peruselementistä – maasta, vedestä, tulesta, ilmasta ja eetteristä – tasapainottaminen on ayurvedisen ruokailun perusta. Tämä eroaa länsimaisesta ruoan tasapainotuskäsityksestä, jossa tasapainotamme rasvan, proteiinien sekä hiilihydraattien määrää lautasellamme.

Jokaisen tasapainoisen aterian tulisi siis ayurvedan mukaan koostua kuudesta mausta. Kulttuurissamme olemme keskittyneet makeaan, suolaiseen sekä happaman makuun. Tämä johtaa ruuansulatusvaivoihin, ja lisää juuri näiden samojen makujen himoa. Ayurvedassa tasapainotus on avain eli meidän tulisi siis lisätä kirpeän (tulisen), kitkerän sekä karvaan maun käyttöä.

Lähdetään siis selvittämään jokaisen maun koostumusta, jotta ymmärtäisimme, mistä elementeistä maut koostuvat ja miten ne vaikuttavat kehossamme.

Makea maku koostuu maasta ja vedestä. Makea maku on rauhoittava ja kosteuttava, ja tukee erityisesti vatadoshaa. Makeat maut rakentavat kudoksia, joten niiden liiallinen nauttiminen voi lisätä painon nousua, mikä on vatadoshaiselle usein toivottavaa. Esimerkkejä makeista mauista: hunaja, maito, voi, liha, viljat, soija, mantelit, avocado, makeat hedelmät kuten mango, banaani, viinirypäleet ja päärynä, makeat vihannekset kuten kurpitsat, fenkoli, puna-, raita- ja keltajuuri sekä makeat mausteet kuten kaneli, anis, tilli ja muskottipähkinä.

Hapan maku koostuu maa- ja tulielementistä. Hapan maku stimuloi ruuansulatusta, poistaa kaasua ruuansulatusjärjestelmästä sekä rakentaa kudoksia. Happamalle kehotyypille – pittalle – hapan maku ei ole muuta kuin kohtuudella eduksi. Kehosta tulee muuten liian hapan mikä ilmenee muunmuuassa närästyksenä. Makean tavoin hapan maku lisää painoa. Esimerkkejä happamasta mausta: jogurtti, hapankerma, sitrushedelmät yleensä, viinietikka, pikkelsit, tomaatit sekä luonnollisesti hapatetut ruuat.

Suolainen maku koostuu vedestä ja tulesta. Suolaiset maut lämmittävät, rauhoittavat sekä kuivattavat kehoa. Suolainen maku on edullinen vatadoshalle. Pieninä määrinä suolainen maku useissa tapauksissa helpottaa ruuansulatusta, mutta koska suola pidättää vettä itsessään, varsinkin kaphadoshaisille se voi aiheuttaa liiallista painonnousua.

Pistävä/kirpeä (pungent) maku sisältää tuli- ja ilmaelementtiä. Pistävä maku on se, jonka koemme olevan mausteisessa ruuassa. Pistävä maku lisää ruuan sulavuutta ja verenkiertoa. Se myös kuivattaa, ja auttaa siksi painonhallinnassa. Pistävä maku on edullinen kapha- ja vatadoshalle. Esimerkiksi chilit, pippurit, valkosipuli, sipulit, retiisi, rosmariini, kardemumma, inkivääri sisältävät pistävää makua.

Kitkerä maku koostuu eetteri- ja ilmaelementistä. Kitkerät maut ovat kuivattavia sekä viilentäviä ja ne estävät ja vähentävät tulehduksia sekä painonnousua. Kitkerä maku on erityisen sopiva tulehdusherkälle pittalle sekä nestepitoiselle kaphalle. Esimerkkejä ruoka-aineista, jotka sisältävät kitkerää makua: kaikki vihreät lehtivihannekset kuten salaatit, mangoldit, lehtikaali jne., raparperi, seesami, lakritsi, vihreä tee, kahvi, voikukka, kaakaopapu. Varoitus: liika kitkeryys voi tehdä katkeraksi. Pysytään siis tässäkin kohtuudessa.

Karvaassa maussa on eetteriä ja ilmaa. Karvas maku viilentää sekä kuivattaa, ja auttaa täten poistamaan kehosta nestettä. Karvas maku sopii näin erityisen hyvin kaphalle sekä pittalle. Esimerkkejä karvaasta mausta: linssit ja useimmat pavut, laakerinlehti, rakuuna, sitruunan ja appelsiinin kuori, aloe vera, karpalo sekä granaattiomena, kaali, mangoldi -Suomessa voi kasvattaa erityisen onnistuneesti kylmänkestävää ruotimangoldia. Itse poimin sitä vielä marraskuussa kasvimaaltamme.

Käykäämme kokeilemaan uutta tapaa suhtautua ruokalautaselliseemme. Mitä makuja suosit? Mitä kehossasi tapahtuu, jos muutat makujesi kokonaissuhteita? Kuulen mielelläni kommenttejasi.

Maistelkaamme elämää kaikissa sen ulottuvuksissaan. Makurikasta viikkoa kaikille!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s