Agni

Useimmilla meistä on esiintynyt ruuansulatusvaivoja kuten vatsan turvotusta, ilmavaivoja, närästystä ja vatsakipuja. Monet meistä ajattelevat, että tämä on aivan normaalia. Niin minä tein aikoinaan. Minulla oli todella usein ilmavaivoja, vatsa oli pullea ja pinkeä, monesti sitä koski ruokailun jälkeen, ja koin tämän olevan osa elämää, jos nyt en mielekkään osan, mutta kuitenkin. Toki koin, että jokin ei ole kunnossa, mutten tiennyt, miten toimia. Tutustuttuani ayurvedaan ymmärsin, että näin ei tarvitse olla. Voin omilla pienillä valinnoilla vaikuttaa siihen, miten vatsani toimii. Se, että ruuansulatuksemme toimii, on ayurvedan mukaan oleellista, jotta pysymme terveinä. Toki minulla on edelleen toisinaan vatsa pinkeä, mutta silloin pystyn näkemään, miksi niin kävi ja vaikuttamaan siihen, mitä, miten ja milloin syön, jottei näin kävisi. Toki on muitakin asioita, jotka vaikuttavat terveyteen ja hyvään oloon, kuten vastaanottamamme informaation määrä ja laatu sekä tunteet, joten ehkäpä on paikallaan, että keskustelemme Agnista.

Epätasapainossa oleva Agni on ayurvedan mukaan epätasapainotilojen ja sairauksien pääsyy. Yleensä Agni (sanskritiksi tuli) katsotaan ruuansulatuksen tuleksi. Mutta se on paljon muutakin. Se on kykymme sulattaa ruoka-aineita, mutta myös kykymme käsitellä vastaamme tulevaa/ nykyisin lähinnä tulvivaa informaatiota sekä tunteitamme. Kun kuulemme jonkun sanovan: ”Sitä oli vaikea niellä!”, ei ole päivän selvää, että puhutaan esimerkiksi kokonaisen letun nielemisestä. Joitakin asioita on vaikea ottaa vastaan, hyvä niin, suodatinta tarvitaan, eikä kaikkea tarvitse pureksimatta niellä. Mutta myös sulattamiskykyä voi vahvistaa. Agni on se voima, joka vie meitä niin fyysisellä, mentaalisella kuin henkisellä tasolla eteenpäin.

On oleellista mitä, miten ja milloin syömme. Agni pysyy elinvoimaisena ja tuli kirkkaana, kun syömme doshallemme sopivia ruoka-aineita vuodenajan mukaisesti. Välttäkäämme ylensyömistä, syömistä silloin, kun olemme ärtyneitä ja myöhään illalla.
Kylmät juomat vievät Agnilta voimaa. Nauti kylmien juomien sijaan huoneenlämpöistä vettä. Lounaan tulisi olla päivän runsain ateriasi. Tämä siksi, että ruuansulatustuli on aktiivisimmillaan silloin, kun aurinko on korkeimmillaan. Jos onnistut tässä, ruuansulatuksesi paranee huomattavasti. Ja siihen me pyrimme, ruuansulatuksen vahvistamiseen! Kun lounas on runsas, seuraa tästä luonnollisesti se, että ilta-ateria on kevyt. Tästä Agni tykkää. Myös mausteiden käyttö pitää Agnin kirkkaana. Esimerkiksi fenkoli, kardemumma, inkivääri ja juustokumina suojaavat Agnia.

Ylipäänsä rutiinin luominen vahvistaa Agnia. Kun rytmitämme elämämme luonnon rytmin mukaiseksi, Agnimme voi parhaiten. Tässä on Suomen ilmastossa tietyt haasteensa, mutta juuri nyt olemme menossa kohti kevätpäiväntasausta, jolloin esimerkiksi kuudelta ylös, kymmeneltä nukkumaan rytmi, on aika helppoa toteuttaa. Muuten, vinkkinä: talviaikaan voi aivan hyvällä omalla tunnolla nukkua enemmän ja tehdä vähemmän. Kesäaikaan, kun aurinko antaa meille runsaalla kauhalla energiaansa, huomaa eron talveen: olemme täynnä positiivista aurinkoenergiaa, jaksamme enemmän ja iloisemmin. Huomasin tämän jo tällä viikolla, kun tuo Armas Aurinko näyttäytyi meille: halusin heti ottaa juoksuaskelia, seisoa päälläni, käsilläni ja kyynärvarsillani silkasta ilosta, siksi, että olimme taas auringon ulottuvilla! Ja ihmiset hymyilivät kaduilla!

Koska Agni on kyky sulattaa paitsi ruoka-aineita myös informaatiota ja tunteita, päivittäinen hiljentymishetki antaa Agnille sen tarvitseman rauhan varsinkin modernissa informaationtäyteisessä maailmassa. Löydä aikaa omalle meditaatioharjoitukselle. Kun hiljennyt ja annat ajatuksesi vapaasti virrata yrittämättä kontrolloida niitä, Agnisi kiittää.

Jos lista tuntui pitkältä ja mahdottomalta noudattaa, voit aina valita yhden tai kaksi kohtaa, jotka tuntuivat mielekkäältä ja aloittaa näistä. Voi olla, että käy niin, että pieni muutos arkirutiinissa saa aikaan ison muutoksen, ja haluat siksi kokeilla askel kerrallaan uusia muutoksia!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s