Avautuminen

Vuodenaikojen kiertokulussa kevät on puhdistautumisen, uusien alkujen ja kasvun aikaa. Auringon lämpö sulattaa lumen, joka mennessään kostuttaa ja puhdistaa maan. Jos lunta ei ole, niin kuin tänä keväänä Helsingissä, kevätsateet hoitavat asian, ainakin toivottavasti. Joten toivokaamme muutamia sateisia päiviä näiden aurinkoisten rinnalle! Kun maa on puhdistunut ja kosteutunut,  alkaa siitä versoa uutta elämää, uusia alkuja, jotka hetki hetkeltä valon voimasta kasvavat. Kuten uudet versot myös me heräämme talviunesta, energiatasomme nousevat ja haluamme kokea jotain uutta: puhdistaa asunnon ja ostaa kukkia, oppia seisomaan päällemme, alkaa juosta aamuisin, tanssia yömyöhään keväisten iltojen valossa ja rakastua. Kaikki tuntuu uuden valon voimasta mahdolliselta. Tai toisaalta, voimme tuntea olomme raskaaksi ja tukkoiseksi, varsinkin jos kehoomme on talven aikana kerääntynyt liikaa rasvaa, nestettä ja limaa. Silloin kevätkin voi tuntua siltä kuin rämpisi suossa eteenpäin.

Ayurveda liittää kevään kapha-elementtiin. Kaphassa esiintyvät maa- ja vesielementit, joten laadullisesti kapha on kostea, raskas ja viileä. Keho on kerännyt talven ajan kaphaa eli nestettä, rasvaa ja limaa. Keho ja mieli voivat tuntua raskaalta ja tukkoiselta, varsinkin jos kaphaa on kertynyt oikein kunnolla. Kevään tultua on aika päästä liiallisesta kaphasta eroon. Siis jos haluaa pysyä tasapainossa. Jos ei halua pysyä tasapainossa,  on parasta lopettaa lukeminen tähän tai sitten lukea hyvinkin tarkasti ja tehdä juuri päinvastoin. Toisinaan kapinallisuus on kohdallaan, sillä ihminen ei aina voi olla tasapainoinen saati tottelevainen! Niin tai näin, kerron teille, mitä ayurveda tarjoaa tasapainoiseen kevääseen.

1. Nauti mausteisesta ja kevyestä ruokailusta. Talvella syömme raskaampaa ravintoa, sillä kulutamme enemmän energiaa kehon lämmittämiseen. Kun kevät saapuu on aika siirtyä kevyempään ravintoon. Nauti paljon höyrystettyjä kasviksia ja vihreitä lehtivihanneksia sekä kevyitä keittoja. Lisää maustevalikoimiisi fenkoli, juustokumina, kurkuma,kaneli ja inkivääri.

2. Päästä irti ylimääräisestä ja vanhentuneesta. Tee kevätsiivous ja toivota asuntoosi uudet, puhdistuneet energiat esimerkiksi kävelemällä huoneesta toiseen salvianoksan kanssa.

3. Anna myös kehosi nauttia kevätpuhdistuksesta. Voit valita itsellesi sopivan kevätpuhdistusjakson esim. 3  tai 7 päivää ja vähentää kuvaruutujen edessä viettämäsi ajan minimiin. Erityisen tärkeää on, että rauhoitat iltasi. Vietä  paljon aikaa luonnossa nauttien kevään merkeistä. Nauti hiljaisuudesta. Ayurvediseen kevätpuhdistukseen kuuluu oleellisena osana monodieetti, joka koostuu omalle kehotyypille sopivasta kitchadista: mausteisista mungpavuista ja basmatiriisistä. Samalla voit kokeilla kuuriluontoisesti gluteenitonta ja maitotaloustuotteetonta ruokavaliota. Tosin tämä vaatii jo vankempaa sitoutumista. Mieti, onko tämä sinulle sopiva aika intensiivisemmän puhdistuksen toteuttamiseksi.

4. Keväällä kannattaa välttää päiväunia, sillä ne lisäävät kaphan energiaa. Myös aikainen auringon kanssa ylösnousu auttaa karistamaan kaphan raskasta energiaa kehosta.

5. Liiku! Mistä tahansa liikkumisesta nautitkin, toteuta haaveesi: tanssi, juokse, hyppää narua, joogaa, ui tai kieriskele kevätnurmella. Liike saa kaphan kavahtamaan.

6. Kokeile kuivaharjausta. Aamuinen kuivaharjaus saa lymfakierron liikkeelle ja poistaa talven aikana kerääntynyttä kuonaa pois kehosta.

7. Idätä. Idut ovat täynnä uutta energiaa ja idut sopivat erityisesti kaphadoshaisille.

Iloa, valoa ja keveyttä kevääseen !

 

p.s. Voit lukea pienen johdatuksen ayurvedaan ja siihen, mitä doshat – vata, pitta, kapha – ovat, sivustoltani osoitteesta http://www.cristasoskolne.com kohdasta ”Ayurvedasta”.

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s