Kuumaa huumaa eli miten luovuin jäätelöstä ja aloin litkiä minttuteetä

Hei kaikille,

Olen viettänyt hiljaiseloa blogin suhteen, mutta nyt siihen tulee muutos, sillä palasin juuri matkoiltani koneen ääreen. Ikuisena optimistina kirjoitin seuraavan tekstin. Lähetän sen teille, rakkaat lukijat, ja samalla manaan heinäkuun loppuun ja elokuun alkuun lämpimämpiä ilmanaloja! Joten kuumia kelejä silmällä pitäen:

Kuumaa huumaa eli miten luovuin jäätelöstä ja aloin litkiä minttuteetä

Joskus parisen kymmentä vuotta sitten heräsin khusassa eli olkimajassa Siinain rantaviivalla. Kello taisi olla jo kymmenen aamupäivällä eli olin menettänyt aamun virkistävät vilpoiset aamutunnit. Oli heinäkuu. Aurinko porotti armoa tuntematta olkikaton rakosista vaalealle iholleni. Olin yöllä unohtanut sandaalini parin kymmenen metrin päähän. Joten kysymys kuului: ”Miten onnistuisin juoksemaan läpi kuumuuttaan hehkuvan sannan polttamatta jalkapohjiani?” Sukkia en ollut pakannut matkavarusteisiini. Päätin juosta päkiöiden varassa, ja siten säästää loput jalkapohjistani vahingoittumattomina. Se onnistui. Vain päkiät paloivat.

Nykyisin pakkaisin laukkuuni myös muutaman aloe vera- lehden, sillä tämä kasvi on uskomattoman viilentävä ja siksi helpottaa esimerkiksi auringonpolttamaa ihoa. Ominaisuutena viilentävä tarkoittaa sitä, että sekä kehon ulkoisesta että sisäisestä kuumuudesta – pittasta eli tulesta – johtuvia oireita voi lieventää kasvin viilentävällä ominaisuudeella. Miten sitten tietää, että kasvilla on viilentäviä ominaisuuksia? Yksinkertaistetusti voidaan sanoa, että kitkerä maku on viilentävä. Kitkerää makua löytyy monista tummanvihreistä lehdellisistä vihanneksista kuten salaatinlehdistä, mangoldeista, voikukan lehdistä, sikurista ja lehtikaalista. Myös makea maku viilentää, mutta liika makeus voi puolestaan piristää tulta. Lisäksi puhumme nyt makeudesta, jota löytyy muunmuassa hedelmistä, kasviksista ja esim. maitotaloustuotteista sekä joistakin viljoista kuten riisistä, vehnästä ja kaurasta. Lisäksi kaventava maku, karvas, helpottaa pitta- eli tuliluonteisen ihmisen oireita. Muunmuassa pavut on karvaita, joten erityisesti pitta- mutta myös kaphadoshaiset hyötyvät niiden kaventavasta vaikutuksesta kehoon varsinkin kesäaikaan. Vatadoshaiselle papujen kaventava vaikutus on liikaa varsinkin kuumaan ja siksi jo itsessään vatakehoa kuivattavaan ja kaventavaan kesäaikaan. Kuumuudesta johtuvat oireet voivat olla esimerkiksi auringossa palanut iho, jalkasienen kukkaan puhkeaminen, kuumuudesta johtuva ohimoilla jomottava pitta- päänsärky tai esimerkiksi kehon kohonnut lämpötila. Myös erilaiset tulehdukset johtuvat pittasta.

Yksi ayurvedan oleellisia käsitteitä on agni eli tuli. Agnia tarvitaan esimerkiksi ruuansulatuksessa happoina vatsalaukussa ja ohutsuolessa, jotta suoli supistelisi ja ruoka-aineet imeytyisivät verenkiertoon. Ruuansulatustulesta pidetään huolta ympäri vuoden, jotta se pystyisi toteuttamaan tehtävänsä. Jos kesäkuumalla nauttii kylmiä juomia, vaikkapa jäävettä ja syö kylmää jäätelöä, johtaa tämä pitemmällä aikavälillä siihen, että ruuansulatustuli eli agni vaimenee. Kun syksy sitten tulee ja kylmästä johtuen keho vaatii enemmän energiaa eli raskaampaa, lämmittävämpää ja haastavammin sulatettavaa ruokaa kuin kuumaan kesäaikaan, niin vaimennut agni ei pysty käsittelemään raskaampaa ruokaa. Silloin kehoon jää enemmän kuona-aineita ja esimerkiksi limaa, joka johtaa syys- ja talviflunssiiin.

Miten siis viilentää kehoa kesäaikaan niin, ettei ruuansulatustuli kärsisi? Jos olette matkustaneet jossain lämpimässä maassa erityisen kuumaan aikaan, niin olette ehkä huomanneet, että todella paikalliset ihmiset juovat lämmintä teetä myös kuumaan aikaan. Esimerkiksi Siinain beduiinit juovat minttuteetä. Vaikka juoma tuntuu kehossa aluksi lämpimältä, mintun viileät ominaisuudet viilentävät kehoa pitemmällä aikavälillä. Ja minttu kasvaa ja leviää helposti myös Suomen kesässä, joten siitä vain minttua viljelemään! Kaupunkiviljelysäkitkin ovat talven jälkeen täynnänsä minttua, niin vahva minttu on!

Myös aamuinen ruokalusikallinen aloe vera-mehua on hyvä ajatus kesäaikaan varsinkin, jos olet doshaltasi (kehotyypiltäsi) pääosin pitta eli tulinen henkilö. Aloe vera-mehu viilentää pittan kuumana käyvää eli liian happopitoista ruuansulatuskanavaa, ja ehkäisee näin mm. tulehduksia. Nimenomaan erilaiset tulehdukset ovatkin juuri pittaa vaivaavia ongelmia. Pittan keho on ympäri vuoden lämmin, ja pääasiallinen tavoite heillä onkin viilentää liiaksi kuumuvaa kehoaan ja erityisesti juuri lämpimään kesäaikaan. Toinen erittäin viilentävä ja siksi pittalle erinomainen yrtti on tuore korianteri. Olet ehkä huomannut, että esimerkiksi monet thaimaalaiset tuliset, chilipitoiset keitot kaipaavat seurakseen tuoretta korianteria tasapainottamaan aterian lämmittäviä ominaisuuksia. Samoin esimerkiksi lämmittävä uunilohi kaipaa kaverikseen viilentäviä yrttejä kuten tilliä, korianteria tai minttua. Jos kuuma kesäpäivä yllättää täydellisesti ja keho tuntuu jopa tuliselta, suosittelen puristamaan korianterinlehtinipun nesteeksi, lisäämään vettä ja nauttimaan sellaisenaan. Täydellinen lämmön pudottaja!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s