Kurkumajuuri

Ayurvedisessa kokkauksessa mausteet ovat hallitsevassa osassa: ne antavat väriä, kiihottavat makuaistia ja sopivassa kohdassa käytettynä niillä on kehoa vahvistavia ominaisuuksia. Siksipä päätin, että esittelen teille, rakkaat lukijat, silloin tällöin blogissani jonkin minulle tärkeän mausteen. Ensimmäisenä vuorossa olkoon taivaallisen tervehdyttävä kurkuma! Kurkumajuurta pidetään todellakin yhtenä ayurvedan parhaista lääkekasveista. Se näyttää hiukan inkivääriltä ja onkin sen sukulainen, mutta sisältä se voi olla punainen tai keltainen. Punaista kutsutaan nimellä kunkun ja sitä pidetään pyhänä kasvina. Vain keltaista kurkumajuurta käytetään sekä ruuanlaitossa että lääkkeenä. Se on maultaan pistävä, kitkerä, karvas sekä sen vaikutus kehoon on lyhyellä aikavälillä lämmittävä ja pitemmällä aikavälillä pistävä (pungent). Kurkuma sopii kaikille kolmelle doshalle (vata, pitta, kapha). Se saattaa stimuloida vataa, muttei kuitenkaan aiheuta epätasapainoa vatallekaan.  Kurkuma auttaa ruuansulatuksessa: tasapainottaa ohutsuolen flooraa ja vähentää ilmaa ruuansulatuskanavassa. Se auttaa myös vatsan liikahappoisuudessa. Sillä on kehoa vahvistavia ominaisuuksia ja se on antibioottinen. Kurkumajuurta voidaan käyttää yskään, näärännäppyihin, peräpukamiin, haavoihin, palaneeseen ihoon ja muihin iho-ongelmiin. Se auttaa myös vähentämään levottomuutta ja stressiä.

Kurkumajuurta näkee useimmiten jauheena. Ole varovainen käsitellessäsi kurkumaa, sillä sen voimakkaan keltainen väri tahraa ihon, vaatteet ja ylipäänsä kaiken, mihin se koskee.

Kurkumaa ja siitä saatavaa kurkumiinia on tutkittu länsimaisen tieteen piirissä ja on todettu, että sillä on potentiaalisesti tulehduksia ehkäisevä vaikutus. Kurkumiinia käytetään lääketeollisuudessa esimerkiksi syövän hoidossa. Lisäksi kurkuman on todettu auttavan mm. diabeteksessa sekä sydänsairauksissa mainitakseni vain muutaman käyttökohteen. Selvää kuitenkin on, että tämä maustejuuri voi olla tehokas, joten kannattaa tutustua kurkuman ja siitä saatavaan kurkumiinin käyttökohteisiin laajemmin. Käyttö lääkkeenä vaatii tietenkin suurempia annoksia kuin arkipäiväinen sairauksia ehkäisevä käyttö. Ja ennen käyttöä kannattaa konsultoida tietävämpiä tahoja.

Itse käytän kurkumaa jokapäiväisessä kokkauksessa lähinnä sen sairauksia ehkäisevän vaikutuksen vuoksi. Kananmunat saavat meillä ripauksen kurkumaa. Dal kuten muutkin linssiateriat saavat kurkumajaheesta viehkon kellertävän värinsä. Kurkun käheyteen lapset pyytävät ensimmäisenä ”kurkuma-hunajaa” eli teelusikallisen juoksevaa hunajaa, johon on sekoitettu noin 1/4-teelusikallinen kurkumajauhoa. Ideana on, että kurkuman tulehduksia kaventavat ominaisuudet liimautuvat hunajan ansiosta kurkkuun ja pääsevät näin vaikuttamaan hiukan pidempään. Pittaisille henkilöille, varsinkin jos teillä on närästystä tai muita vaivoja, jotka kielivät vatsan liikahappoisuudesta, suosittelen kurkuman laajennettua käyttöä: lähes kaikki (höyrystetyt*sopii pittalle) kasvikset  muuttuvat pittan vatsassa iloisemmiksi pienen kurkumaripauksen kera. Lisäksi voit lisätä kurkumaa salaattikastikkeisiin, smoothiehin ja esimerkiksi mainitsemiini kananmuniin. Huomioi, että kurkuman kertakäyttöä ruuanlaitossa ei kannata liioitella, sillä maku on läpitunkeva ja kitkerä. Esimerkiksi puoli teelusikallista neljän hengen daliin riittää.

Oivaltavia hetkiä kurkuman parissa!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s