Neilikka – Clove

image

Neilikka on pistävä ja lämmittävä mauste ja sen vipaka eli ruuansulatuksen jälkeinen vaikutus kehoon on makea. Sen pistävyys lisää pittaa, mutta vähentää vataa ja kaphaa. Se parantaa ruuansulatusta, ja lievittää poskionteloiden sekä keuhkoputkien limaisuutta.

Sain viime viikolla kesäflunssan, sellaisen oikein nuhaisan eli poskiontelot alkoivat jo tuntua täyttyvän. Päätin kääntyä vanhan, hyväksi todetun kikkani puoleen. Kun odotin kuopustani vuonna 2007, jossain raskauden loppupuolella aloin saada toistuvia poskiontelotulehduksia. Aikaisemmin tämä sairaus oli ollut minulle tuntematon. No, raskaus on kaphatila, nestettä ja limaa tuppaa kertymään kehoon normaalia enemmän. Tämän ymmärsin myöhemmin.
Mutta tuolloin en sitä vielä käsittänyt, joten kerkesin nauttia kaksi antibioottikuuria, joiden jälkeen päätin, että jotain muuta on keksittävä. Samoihin aikoihin Jerusalemissa tutustuin ayurvediseen konsulttiin, Philiph Lombardiin. Hän ohjasi minut neilikkahöyryhengityksen pariin, jonka resepti on yksinkertainen:

5-10 kuivattua neilikkaa
1/2 l vettä
Kattila
Pyyhe

Kiehauta neilikat muutamassa litrassa vettä. Sukella pyyhkeen sisään niin, että samalla hengittelet lämmintä neilikkahöyryä. Varo kuumaa höyryä!

Voit tehdä höyryhengityssession heti kun huomaat nenäsi tukkeutuvan tai minkäänlaisia pieniä oireita poskiontelotulehduksesta. Toista muutaman tunnin välein. Todella tehokas liman irrottaja!

Kuivattuja neilikoita. Kuvakaappaus.
Kuivattuja neilikoita.

Limaisuuden ehkäisyyn auttaa myös se, ettei nauti kylmiä maitotuotteita, ja välttää niitä erityisesti ilta-aikaan. Nykyisin nautin jogurttia vain aamuisin tai lämpimän lounaan yhteydessä. Ja nostan juustot lämpimään hyvissä ajoin ennen käyttöä. Lisäksi juustot kannattaa nauttia valkosipulin ja sopivien yrttien, kuten timjamin, kera, jotta ruuansulatus helpottuu. Ja näin ne tietysti maistuvat NIIN paljon paremmilta. Samoin jogurttiin kannattaa lisätä juustokuminaa limaisuuden ehkäisemiseksi.

Näillä ohjeilla olen onnistunut välttämään antibioottikuurit nyt jo kahdeksan vuoden ajan. Eli kannattaa kokeilla! Korostan vielä, että on tärkeää kuunnella omaa kehoaan hyvin tarkasti, kunnioittaa kehonsa viestejä sekä sitten toimia viivyttelemättä. Jos poskiontelotulehdus etenee pitkälle, en ole enää varma, että vinkit toimivat. Kuulen mielelläni teidän mielipiteitänne ja kokemuksianne!

–––––––––––––––

And here the same in English:

Clove

Clove is pungent and heating, and its Vipaka (post-digestive effect) is sweet. Its pungency increases pitta, but decreases vata and kapha. It is a good digestive stimulant and acts on sinus and bronchial congestion.

Last week I got a summer flu (Yes, we finally got sunny weather in Finalnd, too. Most of August was beautifully sunny. Today is the first day of rain. Feels like autumn.) And the flu totally blocked my nose: I kept on sneezing all the time. So , I figured I need to go back to one of my oldest tricks in the Ayurvedic path of mine. When I was pregnant with my youngest daughter somewhere towards the end of the pregnancy I started having recurring sinusitises. Sinusitis had been until then totally unknown for me. But, well, later I found out that pregnancy is a kapha state in the course of woman’s life. And kapha means more retention of bodily liquids. So, it fitted the picture. But, I did not know it back then. I took two regimens of antibiotics. And after that I decided that something else is needed if I were to get rid of  sinusitis all together. Soon after that I got to know my Ayurvedic teacher, Philiph Lombard, in Jerusalem. He introduced me to Steam Breathing with Cloves. It was very effective and the recipe is totally simple, so I love to share it with you!

5-10 whole buds of cloves

1/2 l of water
Kettle
Towel

Let clove buds boil in the water. Take the kettle off the stove. Next to the table, go under the towel in the old Steam Breathing Style. And simply breathe in the wonderful curing agents of cloves. Be watchful of  steam. In the beginning it is very hot!

This very simple and easy-to-make curing practice is soooo effective and especially if you take a good notice of the messages your body sends you and act on them without hesitation. I would repeat the practice every three hours or so. And I will stress that it is important to act when the symptoms of a possible outbreak of sinusitis are slightly there.

Additional tricks to keep sinusitis at bay. Eat all the milk products only warm or in room temperature and especially in the evenings. This is ever more important for those living in cold climates. So prefer the French way of taking cheeses out in fair time before enjoying them. This is of course not to go to extreme. If you come home late at night totally hungry and there is nothing else in the fridge except Camembert, so eat it, do not starve yourself, but add at least something to aid the digestion: like garlic or suitable herbs like thyme. I tend to eat yogurt only in the mornings and with a pinch of cumin to help the digestion. Sometimes at lunch time as well with a warm meal. In the evening I keep on drinking warm milk with spices. (Cow’s organic fatty one or almond or rice milk. These are my favorites.)

With these simple ideas integrated into my daily routine I have managed to avoid antibiotics for 8 years now. Worth trying! I will be happy to learn about your experiences. Please feel free to share them!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s