Sukha * Sweet pose * Pleasure

The text will be in English after Finnish.

On päiviä, jolloin pilviverho raottuu ja antaa keväisten auringonsäteiden osua kasvoihimme. Linnut kujertavat kujertamistaan, ja valon määrä häikäisee silmiä. Noina päivinä tuntuu kuin vihdoin pääsisin juoksemaan ulos talviluolasta, kuin vihdoinkin valtavat märät vanttuut olisi ripustettu kuivamaan sen sijaan, että ne roikkuivat pääni päällä tiputtaen vettä niskaani talven pitkien kuukausien ajan. Vapaudessa ja valossa pää on uusia innokkaita ideoita täynnä. On kevät. Kapha*vuodenaika, maa- ja vesi-elementin aika. Jos kapha-dosha** on tasapainossa, on kevät vakaata aikaa, jolloin pursuamme voimaa ryhtyä uusiin projekteihin. Jos kapha on talven jälkeen epätasapainossa eli kehoon on kertynyt talven aikana raskautta, liikaa nestettä sekä limaa, saattaa mielikin olla väsynyt ja tunkkainen. On aika keventää, lämmittää ja avata kehoa sekä kevääseen sopivan joogaharjoituksen että ravinnon avulla.

Tänään keskityn sukhaan eli miellyttävän, lempeän tilan avaamiseen kehossa. Pehmeän tilan luominen on erityisen oleellista silloin, kun haluaa poistaa liikaa kaphaa kehosta, sillä sukha mahdollistaa pranan eli vitaalienergian vapaan liikkumisen. Samaan tapaan kuin tuuli liikuttaa pilviä taivaalla, työntää prana kaphaa niin, että nesteet ja lima kulkevat helposti kehon lävitse. Lisätäkseen sukhaa ja pranaa kehossaan, voit lisätä keväiseen joogaharjoitukseesi kyykkyasentoja, sillä ne avaavat lempeää tilaa vartalosi tiiviimpiin osiin eli reisiin ja lantion alueelle. Utkatasana (tuoliasento) sekä Malasana (seppeleasento) lisäävät kehon lämpöä, parantavat nivelten liikkuvuutta sekä ruuansulatusta ja verenkiertoa. Myös lempeät kierrot ja taaksepäintaivutukset lämmittävät kehoa ja laittavat nesteet kiertoon.

Itse asanassa (joogaasennossa) muista hellittää, päästää irti yrittämisestä, joka luonnollisesti tapahtuu kehossamme, kun suoritamme ehkä uutta tai muuten vain haastavaa liikettä. Esimerkiksi näissä kyykkyliikkeissä jalkamme tekevät valtavasti työtä. Keskity hengittämään pehmeästi tilaa niihin kehon osiin, joissa tuntuu tiukkuutta. Uloshengityksen voit kohdentaa navan alapuolelle sekä samalla tuntea pehmeästi jalkaterät maata vasten sekä kädet toisiaan vasten. Jo tästä käsien painautumisesta toisiaan vasten sekä jalkojen painosta maata vasten saat kehon keskiosaan tukea sekä tilaa lantion alueelle ja lapojen väliin. Vie leukaa rintakehää kohden sekä tunne kuin jokin ohut lanka kohottaisi sinua ylöspäin päälaen keskipisteestä. Tunnet, miten tilaa kehkeytyy hengitysten avulla kehon sisältä päin ja sulaudut sekä sisäisesti että ulkoisesti liikkeeseen.

 

Hellää kevätaikaa kaikille!

Wikipedia for the term ”Sukha”: Sukha is a Sanskrit and Pali word that is often translated happiness, ease, pleasure or bliss. From the time of the earliest early scriptures, sukha is set up as a contrast to preya ”pleasure”, where sukha is a deep and authentic positive, fulfilling state of being that is lasting and not merely transient and ultimately unsatisfying, requiring constant modification, like preya. In the Pāli Canon, the term is used in the context of describing laic pursuits, meditative absorptions and intra-psychic phenomena.

*Kapha: Yksi ayurvedisista doshista, joka elementteinä sisältää veden ja maan. Muut doshat ovat vata eetteri- ja ilmaelementteineen sekä pitta, joka pitää sisällään veden ja tulen.
**Dosha: Käännetään usein kehotyypiksi, mutta sisältää paljon muutakin. Dos-etuliite tulee samasta kannasta kuin englannin dis-etuliite eli suomeksi epä. Dosha on jatkuvassa liikkeessä, ja sen luonteena on mennä epätasapainoon. Ayurveda on tuhatvuotinen intialainen elämäntapaoppi, jonka avulla doshat pyritään saattamaan tasapainoon. Tämä tasapainottaminen on aaltomaista liikettä. Mitään Final Fixiä ei siis ole odotettavissa.

Patanjali’s Yoga Sutras:

II.46 sthira-sukham-asanam
The asana (posture) is stable and pleasant.

in English:

Sweet Pose

All that light sneaks into the bedroom in the morning. Birds are singing. Springtime is here. Spring is the time of kapha, water and earth elements. If your kapha dosha is balanced you will feel strong and stable to start new projects. If not you might feel dull and miserable. If that is the case it is time to get rid of excess kapha that you might have gathered during the long winter months. Ease the transition to spring by creating sukha, which means “good space” or happiness, ease, joy, pleasure. You can do this by eating wholesome foods and practicing asana and pranayama suited for the season. Creating sukha is especially essential when you’re trying to wring out excess kapha, because it enables prana -vital energy- to move freely through your body. Like wind moving clouds through the sky, prana propels kapha, so that fluids and phlegm move easily through the body. To increase sukha and prana in your practice, add squats, which free up “good space” in the densest part of the body: the pelvis and legs. The pelvis and legs represent the earthy-watery part of the body and are prone to retaining fat and water. Poses like Utkatasana (Chair Pose) and Malasana (Garland Pose) create heat, improve joint mobility, aid digestion and elimination, and increase circulation. Of course, these poses are also physically challenging. You might feel your legs quiver and not so strong at all! During these intense moments, remember to preserve sukha. When you feel tensed in some part of your body try softly breathing into that part and creating space through breathing. Also try exhaling under navel and at the same time feeling your soles of the feet into the ground softly and your hands together gently. From the feet and hands you will get strength to the core of your body and also feel soft space creating itself inside your pelvis and between your shoulder blades. Take your chin gently towards the chest and feel someone pulling you up from the top of your head. You will feel how space is created from inside of you and you will gently melt into the movement.

Pleasurable spring to you all!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s