Ayurvedasta

Ayurveda on ainakin 6000 vuotta vanha intialainen kokonaisvaltainen elämäntapaoppi. Ayurveda tarkoittaa kirjaimellisesti tietoa elämästä (ayus-elämä, ved-tieto). Ayurvedassa annettaan ohjeita toimintatavoista, jotka pitävät yllä tasapainoista ja tervettä elämää. Tämän päämäärän saavuttamiseen käytetään useita menetelmiä: esimerkiksi  yrttilääkintää, ruoka-ainesuosituksia, ohjeita päivittäistä rutiinia varten, hierontaa, joogaa ja meditaatiota. Ayurveda on hyvin käytännönläheinen elämäntiede, jonka periaatteita jokainen voi soveltaa elämäänsä myös modernissa maailmassa.

Ayurvedassa on lähtökohtana ajatus ihmisen ja maailmankaikkeuden ykseydestä. Ihminen, kuten koko maailma, koostuu viidestä peruselementistä. Nämä ovat eetteri, ilma, tuli, vesi ja maa. Nämä elementit ilmenevät ihmisissä doshina, joita on kolme: vata, pitta ja kapha. Doshia voi ajatella energioina. Vatadosha koostuu eetteristä ja ilmasta. Pitta on tulta ja vettä. Kaphadoshassa ilmenevät vesi ja maa. Jokainen ihminen koostuu näistä kaikista kolmesta doshasta, mutta meidän jokaisen geneettinen konstituutio vaihtelee. Yleisintä on, että kaksi doshaa vallitsee ja kolmannen osuus on vähäinen. Toiset ovat ns. monotyyppejä, jolloin vain yksi dosha vallitsee ja toiset kaksi ovat pienemmässä roolissa. On mahdollista olla myös kolmidoshainen.

Esimerkiksi vatatyyppinen henkilö on tasapainoisena tuulen kaltaisesti innokas, liikkuvainen, puhelias, sosiaalinen ja luova. Epätasapainoon mennessään hän voi olla jännittynyt, pelokas ja uneton. Pittahenkilö puolestaan on tasapainoisena tulen luonteinen: eteen- ja ylöspäin pyrkivä. Hän on selväsanainen ja asettaa selkeät päämäärät niin itselleen kuin muille. Tulielementissä on paljon muutosvoimaa. Epätasapainoinen pitta saattaa olla ärhäkäs, kiukkuinen ja hänellä ilmenee usein kehon liikahappoisuutta. Tasapainoinen Kapha on empaattinen, hoivaava ja rauhallinen. Hänellä on paljon mielen tyyneyttä ja fyysistä voimaa. Epätasapainoinen kapha voi masentua ja alkaa kerätä liikaa nestettä ja rasvaa kehoonsa.

Ayurvedisessa konsultaatiossa selvitetään yleensä pulssiluennalla ja lukemalla muita merkkejä ihmisestä, esim. ihosta, kielestä, silmistä, kynsistä, liikkeestä jne. kehon sen hetkinen doshien tila. Konsultti antaa ohjeita sen mukaan, missä doshassa tai doshissa epätasapaino ilmenee: ohjeet koskevat mm. päivittäistä rytmiä, ruoka-ainesuosituksia sekä mahdollisia nautittavia yrttejä.