Suositeltu

Oman harjoituksen merkityksellisyydestä

Tänään aamuharjoitukseni jälkeen Usvan kanssa Kuusiluodossa istuimme katselemassa merta. Kun ympäröivää luontoa, meren aaltoja aisti meditaation jälkeisessä tilassa meri tuntui meditoivan itseään.

Kotimatkalla pitkospuilla kävellessämme pohdiskelin oman harjoituksen merkitystä. Kun aikoinaan aloitin vijnanajoogan luojan, Orit Sen Guptan, kolmivuotisen kansainvälisen joogaopettajakoulutuksen, hän antoi minulle ehkä yhden tärkeimmistä neuvoista joogapolullani (niiden kaikkien muiden lukemattomien asanoihin ja asanoiden ulkopuolelle liittyvien neuvojen lisäksi). ”You need to make Time & Space for your practice. I know you have small kids. But you can do it. Why I know it? Cause I did it myself. You’ll wake up in the morning before your kids and practice at least one hour. And another one in the afternoon and they will learn that this is mother’s time.” Ja niin minä tein. Ja jo ensimmäisellä viikolla tyttöni oppivat, että äidin joogahetki on hänen omansa. Kun hän meditoi, hän ei vastaa. Hänelle voi kyllä antaa pusun otsalle ja saada hymyn vastaukseksi. Mutta muut asiat voivat odottaa.

Nämä aamuiset meditaatio- ja hengitysharjoitussessiot, joiden aikana tyttäreni usein heräävät, ovat opettaneet myös tytöilleni valtavasti, mitä en aluksi ollut osannut aavistaakaan. Vuosien varrella olen saanut havaita, miten esimerkin kautta opittu hengitykseen keskittyminen on saanut tyttöni rauhoittumaan erilaisissa haastavissa tilanteissa.

Vijnanajoogassa meditaatio, hengitysharjoitukset ja asanaharjoitus ovat yksi kokonaisuus. Niitä ei oikeastaan voi erottaa toisistaan. Niimpä oma harjoitukseni, niin kuin tuntinikin, koostuvat aina meditaatio- ja hengitysharjoitusosiosta sekä asanaharjoitusosuudesta. Tai nämä kaikki linkittyvät meditatiivisessa flowssa, jota siivittävät pehmeät hengityksen kohdennukset kehon keskilinjalle. Kun omassa aamuharjoituksessani ensin hiljennyn, hengittelen ja sitten vasta siirryn asanaosuuteen, olen jo pehmeän meditatiivisessa tilassa liikeharjoituksessa. Tällä on valtava ero siihen, että alkaisin vain kylmiltään liikkua.

Omassa harjoituksessa korostuu lisäksi tutkiva asenne. Tämä pätee niin meditaatio-, hengitys- kuin liikeharjoitukseenkin. Tunnilla omalta opettajalta – Kiitos taitavasta ja läsnäolevasta opetuksesta myös upealle opettajalleni, Jutta Nialalle – opittua voi oman harjoituksen aikana pysähtyä aistimaan ja tutkimaan omassa kehossaan juuri niin kauan ja hartaasti kuin sen juuri sinä hetkenä kokee mielenkiintoiseksi ja tarpeelliseksi. Juuri tämä on yksi oman harjoituksen merkityksellinen elementti. Omassa harjoituksessa pääsemme kiinni eri tavalla kehotuntemukseemme kuin joogatunnin aikana. Molemmat ovat tärkeitä. Nämä kaksi – tunnille osallistuminen ja oma harjoitus – ovat ikään kuin kaksi napaa, joiden välillä voimme aistia ja tutkia harjoitustamme.

Haastankin siis tänään teidät, ihanat kanssajoogaajani & rakkaat oppilaani löytämään tai vahvistamaan omaa harjoitusta. Pohdi, milloin juuri sinulle sopisi tehdä harjoitus: aamulla, lounasaikaan vai ehkä illalla? Löydä juuri sinulle sopiva aika ja paikka, jossa voit tehdä harjoituksen keskeytyksettä. Aluksi esimerkiksi 15 minuuttia aamuisin on aivan sopiva aika. Voit esimerkiksi meditoida viisi minuuttia, tehdä viisi aurinkotervehdystä ja loppurentoutuksen selin makuulla. Pian tulet huomaamaan, miten keho on jokapäiväisen harjoituksen jäljiltä aamuisin jo valmis ja odottaa harjoitustaan. Sitten ei tarvitse kuin vain kuunnella kehon kieltä, ja mennä sillä tavoin eteenpäin.

Viehkoa omaa harjoitusta 💛

Laitattehan kommentteja, miten harjoitukset ovat sujuneet.

Suositeltu

Relaxing during hot summer days – Tips for a Seated Forward Bend with Twisting

Forward bends are a wonderful way to relax on hot summer days. They tend to lead us to deep inner concentration, letting go and yielding, which are all essential qualities in acquiring a peaceful mind. Excellent for fiery pittas on these steaming days!

Often times though, especially in the beginning, practicing them might lead to straining of back muscles and lower back pain. Here are some tips how to avoid that and find more space for our pelvis area and lenght for the spine. And to find where the hinge really is situated in our body!

Paschimottanasana – A Seated Forward Bend with a Twist:

Sit comfortably on the ground, the two legs straight forward. Close your eyes and take your chin towards the chest for a long, relaxed neck. Feel the sitting bones touching the ground and connection to the top of the head. Activate your feet, opening the toes and feeling inner rotation of the thighs. We feel that this erects the spine. If you still feel that your pelvis is tilted backwards it might be a good idea to get a yoga tile or two or a blanket to elevate pelvis.

Take your palms together and exhale in between the navel and the lower part of sternum, where the left and right ribs meet each other (Prana vayu). That helps you to connect the arms to the back and opening the shoulder blades to the sides. With every inhalation feel the connection from the sitting bones to the top of the head. Inhalations elongate the spine. With exhalation under navel (Samana vayu) or prana Vayu turn from the navel to the right. At the same time suck the right leg into the socket of the pelvis and let the left leg be pushed away from the hip. While twisting feel how inhalations elongate the spine when feeling the connection between the sitting bones and the top of the head. There is a two-way-movement: one going towards the sitting bones and the ground and the other one going up toward the top of the head and skies. With exhalation under navel (Samana vayu) relax to the twist. Do the other side.

When coming back to the center continue feeling the elongation of the spine while inhaling. With the exhalations softly and gradually give yourself to the forward bend. Feel the movement starting from the sitting bones and by exhaling three fingers under navel (Samana Vayu) or alternating with prana vayu. At all times activating your feet and legs like you had ape feet, or gecko feet that are trying to grab into the air and the heels firmly on the ground. Just come as far to forward bend as it feels pleasant for you today, at this moment. You can use a bolster on your lap to relax your hands and head on the bolster if that feels pleasant. Whenever you feel it is enough for you, it is time to come back.

Pleasant moments while practicing forward bends!

Suositeltu

Sukha * Sweet pose * Pleasure

The text will be in English after Finnish.

On päiviä, jolloin pilviverho raottuu ja antaa keväisten auringonsäteiden osua kasvoihimme. Linnut kujertavat kujertamistaan, ja valon määrä häikäisee silmiä. Noina päivinä tuntuu kuin vihdoin pääsisin juoksemaan ulos talviluolasta, kuin vihdoinkin valtavat märät vanttuut olisi ripustettu kuivamaan sen sijaan, että ne roikkuivat pääni päällä tiputtaen vettä niskaani talven pitkien kuukausien ajan. Vapaudessa ja valossa pää on uusia innokkaita ideoita täynnä. On kevät. Kapha*vuodenaika, maa- ja vesi-elementin aika. Jos kapha-dosha** on tasapainossa, on kevät vakaata aikaa, jolloin pursuamme voimaa ryhtyä uusiin projekteihin. Jos kapha on talven jälkeen epätasapainossa eli kehoon on kertynyt talven aikana raskautta, liikaa nestettä sekä limaa, saattaa mielikin olla väsynyt ja tunkkainen. On aika keventää, lämmittää ja avata kehoa sekä kevääseen sopivan joogaharjoituksen että ravinnon avulla.

Tänään keskityn sukhaan eli miellyttävän, lempeän tilan avaamiseen kehossa. Pehmeän tilan luominen on erityisen oleellista silloin, kun haluaa poistaa liikaa kaphaa kehosta, sillä sukha mahdollistaa pranan eli vitaalienergian vapaan liikkumisen. Samaan tapaan kuin tuuli liikuttaa pilviä taivaalla, työntää prana kaphaa niin, että nesteet ja lima kulkevat helposti kehon lävitse. Lisätäkseen sukhaa ja pranaa kehossaan, voit lisätä keväiseen joogaharjoitukseesi kyykkyasentoja, sillä ne avaavat lempeää tilaa vartalosi tiiviimpiin osiin eli reisiin ja lantion alueelle. Utkatasana (tuoliasento) sekä Malasana (seppeleasento) lisäävät kehon lämpöä, parantavat nivelten liikkuvuutta sekä ruuansulatusta ja verenkiertoa. Myös lempeät kierrot ja taaksepäintaivutukset lämmittävät kehoa ja laittavat nesteet kiertoon.

Itse asanassa (joogaasennossa) muista hellittää, päästää irti yrittämisestä, joka luonnollisesti tapahtuu kehossamme, kun suoritamme ehkä uutta tai muuten vain haastavaa liikettä. Esimerkiksi näissä kyykkyliikkeissä jalkamme tekevät valtavasti työtä. Keskity hengittämään pehmeästi tilaa niihin kehon osiin, joissa tuntuu tiukkuutta. Uloshengityksen voit kohdentaa navan alapuolelle sekä samalla tuntea pehmeästi jalkaterät maata vasten sekä kädet toisiaan vasten. Jo tästä käsien painautumisesta toisiaan vasten sekä jalkojen painosta maata vasten saat kehon keskiosaan tukea sekä tilaa lantion alueelle ja lapojen väliin. Vie leukaa rintakehää kohden sekä tunne kuin jokin ohut lanka kohottaisi sinua ylöspäin päälaen keskipisteestä. Tunnet, miten tilaa kehkeytyy hengitysten avulla kehon sisältä päin ja sulaudut sekä sisäisesti että ulkoisesti liikkeeseen.

 

Hellää kevätaikaa kaikille!

Wikipedia for the term ”Sukha”: Sukha is a Sanskrit and Pali word that is often translated happiness, ease, pleasure or bliss. From the time of the earliest early scriptures, sukha is set up as a contrast to preya ”pleasure”, where sukha is a deep and authentic positive, fulfilling state of being that is lasting and not merely transient and ultimately unsatisfying, requiring constant modification, like preya. In the Pāli Canon, the term is used in the context of describing laic pursuits, meditative absorptions and intra-psychic phenomena.

*Kapha: Yksi ayurvedisista doshista, joka elementteinä sisältää veden ja maan. Muut doshat ovat vata eetteri- ja ilmaelementteineen sekä pitta, joka pitää sisällään veden ja tulen.
**Dosha: Käännetään usein kehotyypiksi, mutta sisältää paljon muutakin. Dos-etuliite tulee samasta kannasta kuin englannin dis-etuliite eli suomeksi epä. Dosha on jatkuvassa liikkeessä, ja sen luonteena on mennä epätasapainoon. Ayurveda on tuhatvuotinen intialainen elämäntapaoppi, jonka avulla doshat pyritään saattamaan tasapainoon. Tämä tasapainottaminen on aaltomaista liikettä. Mitään Final Fixiä ei siis ole odotettavissa.

Patanjali’s Yoga Sutras:

II.46 sthira-sukham-asanam
The asana (posture) is stable and pleasant.

in English:

Sweet Pose

All that light sneaks into the bedroom in the morning. Birds are singing. Springtime is here. Spring is the time of kapha, water and earth elements. If your kapha dosha is balanced you will feel strong and stable to start new projects. If not you might feel dull and miserable. If that is the case it is time to get rid of excess kapha that you might have gathered during the long winter months. Ease the transition to spring by creating sukha, which means “good space” or happiness, ease, joy, pleasure. You can do this by eating wholesome foods and practicing asana and pranayama suited for the season. Creating sukha is especially essential when you’re trying to wring out excess kapha, because it enables prana -vital energy- to move freely through your body. Like wind moving clouds through the sky, prana propels kapha, so that fluids and phlegm move easily through the body. To increase sukha and prana in your practice, add squats, which free up “good space” in the densest part of the body: the pelvis and legs. The pelvis and legs represent the earthy-watery part of the body and are prone to retaining fat and water. Poses like Utkatasana (Chair Pose) and Malasana (Garland Pose) create heat, improve joint mobility, aid digestion and elimination, and increase circulation. Of course, these poses are also physically challenging. You might feel your legs quiver and not so strong at all! During these intense moments, remember to preserve sukha. When you feel tensed in some part of your body try softly breathing into that part and creating space through breathing. Also try exhaling under navel and at the same time feeling your soles of the feet into the ground softly and your hands together gently. From the feet and hands you will get strength to the core of your body and also feel soft space creating itself inside your pelvis and between your shoulder blades. Take your chin gently towards the chest and feel someone pulling you up from the top of your head. You will feel how space is created from inside of you and you will gently melt into the movement.

Pleasurable spring to you all!

Suositeltu

Overcoming Cold and Dark Weather

If u live in the northern reaches of the northern hemisphere you know that feeling when the darkness kicks in. Life turns into walking in a dark tunnel from mornings to evenings on end. This year in Finland we were extremely lucky for we had very sunny and dry autumn, which we welcomed delighted after such a cold and rainy summer! But latest by the beginning of Novemeber we were hit by the darkness. And we are still going towards the dark…till the 21st of December, which is the darkest day or should we say longest night of the year in Finland. And, imagine this, the next time when the Sun raises in Utsjoki, a town in the far northern end of Lapland, will be the 16th of January. No kidding.

My partner in life was raised in the Sun, down, down to the south. He, well, kind of, falls asleep here during the winter. Sure, there are bright light lamps where you can stuff your head into in the morning and he has a friend whom he visits in order to do so. But I have been pondering how to light up our inner light and fire during these cold, and not only cold, but dark months as well. I got to one idea in the sphere of yoga practice.

A few weeks ago, just when the darkness really hit us deep, I was in the middle of practicing my hand balancing poses like hand stand. Naturally they are not so easy for me since they require a strong core. But since I started every morning after meditation with planks, navasanas, the corner pose, which prepares for a hand stand, and the hand stand itself plus some other stuff that really talk to the belly ( ! ) well, the outcome was I was feeling warm, alive and excited. That inspired me to work with my yoga students on hand balancing poses and yes, now they are asking for more! Thanks, Eva, for your wish to work more with hand stands, since that kept me pondering about this! Today we practiced hand balancing together with my husband. And he seemed to come to life during the practice.

I highly recommend hand balancing poses for those with dominant Kapha dosha. Kaphas have a certain strength in a body that asks for action. Otherwise this cool and relaxed Dosha might start to hypernate. With those with a fair amount of vata will benefit from hand balancing as well during this season, but I would say the practice could be less intensive than amongst Kapha types. Vatas have a enthusiastic nature and we love to keep it up even in the darkness. Pittas, as a warm body type, tend to have fair amount of inner fire, but surely during the darkness it might be withering, so just feel it yourself. Sometimes even a Pitta needs an inner kick to bright her/his beautiful inner light up again!

So, if u are new to yoga, you can start with planks. Start smoothly. Time yourself. Here with hand balancing, timing is something to consider. You do not need to do it, but if you might consider it, timing can be a helpful tool to develop your practice. You can start, let’s say, 20 seconds every morning for one week and increase the time slowly to one minute. The corner pose is such a good way to prepare for hand stands. I suggest you consult a yoga teacher/instructor for the smooth results. In Vijnana Yoga we practice the corner pose regularly for students to develop in hand balancing poses step-by-step from where they stand. To find more about vijnana yoga check the web sites http://www.vijnanayoga.org for Israel and international retreats and http://www.joogaolemus.fi for those living in Finland.

Let’s find the Inner Fire in us one way or the other. One way is through yoga practice. Another might be by opening a book of stories about an Indian Goddess Durga. There are million ways to go, dears!

 

Suositeltu

Overall Tips for Autumn – the Vata Season

Autumn is definately here. Last week the mornings started to turn cool, chilly even and leaves are tuning yellow and red. Mornings and evenings are not only cooler but darker and I feel the coziness of searching for my woolen socks and favorite pullover. I really do love this season. It is a kind of time of the year when new things start and you get rid the old things needed no more. So it is a perfect time to go through your cupboards and shed things like trees are shedding their leaves.

According to ayurveda the fall is the season when vata dosha is at its strongest in the nature but also in our bodies. It means that you find vata qualities like cold, rough, dry, light and mobil increasing. That can mean dry skin, bloating, constipation, scattered thoughts, mood swings, sleeplessness, lots of movement in your body and mind and also naturally cold feet & hands. So, we would love to know how to balance that all, wouldn’t we?

One of ayurveda’s main ideas is that like increases like and so opposite decreases the unfavoured quality. One of the most effective ways to balance your vata dosha is to eat according to the season. This means avoiding cold, dry and light foods and instead eating warm, moist and heavy & grounding foods like roots in the oven, baked apples, soups and stews of roots and pumpkins, sautéed greens. So, it also means enjoying our harvest! Beets all yellow and red etc. are excellent baked in the oven, also parsnip is one of my all time favorites baked. There is the abundance of apples in the northern hemisphere at the moment. Also winter pumpkins and greens like mangolds, kale and green beans are here for us to enjoy. The last are good especially for pitta and kapha types, but go well sautéed with oil for vata types as well. Sweet fruits and dates are also perfect for their sweet taste and moist quality. Tastewise focus on eating naturally sour, salty and sweet tastes, since that will balance the bitter and astringent tastes that vata dosha is naturally consisted of. Avoid raw foods and reduce the amount of salads during this cold season.

Hokkaido pumpkin is great for vata season for its sweet taste.
Hokkaido pumpkin is great for vata season for its sweet taste.

Hydration is essential for this dry season, so you can sip sweet herbal teas throughout the day. Avoid cold drinks. Also starting your day with chai feels wonderful! I have a strong vata dosha myself and chai really feels a perfect drink to start my day in this season. I make it sweet and rich with a kick -a hint of black pepper and plenty of fresh ginger- with cinnamon, cardamom and clove. It has also proved to be a great way to prevent winter diseases.

Abhyanga or massaging yourself with oil is a very calming practice and your dry skin will thank you. Warm sesame oil is the best for vatas. This practice is so sweet way to love yourself: give yourself the total attention you deserve. Check my blog post ”Helli itseäsi öljyhieronnalla” for tips for the sesame oil massage. That one is in Finnish.

Fall is also a perfect time for a simple cleanse with Kitchari or otherwise simple warm foods. Reduce excess activity and mental stimulation. Giving a break from social medias or at least avoiding the screens a few hours before going to sleep might be the best idea.

A wonderful way to balance your mobil and light vata dosha is to establish a daily routine. Cannot stress this enough* It might sound like craziness if you consider yourself an active evening person and for whom waking up early in the morning is the greatest punishment of all. But… I use to be a total lover of evenings and lingerer of mornings, but yes! It has changed. One of the reasons that changed: we started meditating together in the morning with my husband. Instead of sleepy conversations in the evenings that used to end to nothing since he falls asleep early we now have quiet mornings together.

Fall practice is best when grounding, warming and strengthening without exhausting you. Take long walks in nature and make time for quiet and still moments, especially in the mornings and evenings.

If all this seems too much, no worries. Just start with one of the tips and if/when that feels good and becomes part of you life, you can add another. Let’s enjoy this colorful season!

image

Suositeltu

Containers of Love – Rawbars for snacks

My husband has a habit of preparing sandwiches and raw veggies for our girls to take with them for after school snacks. Every morning. So with our little one, Odelia, an 8-year old who loves to cook, we thought of giving him a hand. That is what came out. These little Containers of Love are perfect pieces of oily nuts that calm the autumn vatas and date paste that gives sweet taste for the Tridosha. We added some cocoa nibs for bitter taste and blueberries for extra juiciness. Cocoa nibs and blueberries make them more balancing for pittas as well if eaten in moderation.

We used (These are rough estimations, since honestly we just took this and that and felt the amounts in the hands!):

500g date paste
100g of almonds
100g of walnuts
40g of cocoa nibs
100g of blue berries

Crush the nuts in a mortar. Mix everything together with your hands. Gives them beautiful oily massage as an extra! Spread the paste to a baking sheet. Cut into favored pieces. Wrap the Sweet Bites in a foil or a baking sheet. Here you can use your artistic vision to its best. Enjoy!

image

Stock your loved ones with pieces of sweetness for the day. Sweetness will always come back to you in such beautiful ways!

Suositeltu

Helli itseäsi öljyhieronnalla

Meitä on hellitty lämpimillä kesäisillä päivillä. Iltaisin ja aamuisin on ilmassa kuitenkin jo syksyn kirpeyttä. Syksyn tuulet saavat minut palaamaan yhä uudelleen seesamiöljypullon äärelle.

Syksy on vatavuodenaikaa. Tuulinen ja viilenevä sää saa vatadoshamme helposti epätasapainoon. Keho kuivuu sekä ulkoisesti että sisäisesti. Tämän voi huomata kuivana ihona, naksuvina nivelinä ja esimerkiksi ummetuksena. Mieli voi olla harhaileva, keskittymätön. Mieliala ehkä vaihtelee nopeasti, arvaamatta. Voit tuntea itsesi jännittyneeksi. Unettomuus saattaa vaivata varsinkin voimakkaan vataisia henkilöitä tai niitä, joiden vatadosha on epätasapainossa esimerkiksi hyvin liikkuvan elämäntyylin vuoksi.

Vatan voi taltuttaa varaamalla itselleen ajan oman kehonsa hyvinvointiyritykseltä. Sovi aika itsesi kanssa tai jos sinulle sopii spontaanimpi toimiminen, niin käy heti innostuksen puuskan yllätettyä tuumasta toimeen.

Hanki ensin valmiiksi luomuseesamiöljyä. Sitä saa hyvin varustetuista ruokakaupoista sekä esimerkiksi Helsingissä Ruohonjuuresta sekä Ekolosta. Varaa riittävästi aikaa. Tarkasta, että kylpyhuoneesi on sopivan lämmin. Hellittely onnistuu parhaiten suloisessa lämmössä. Varaa yksi jo paremmat päivänsä nähnyt pyyhe, jota voit tästä lähtien käyttää öljyn pyyhkimiseen iholta öljyhellittelyhetkien päätteeksi. Lämmitä seesamiöljyä liedellä noin parin desin verran tai niin paljon, kun tunnet kehosi tarvitsevan. Pidä öljyä silmällä, sillä seesamiöljy palaa helposti. Kun se alkaa aavistuksenomaisesti kuplia, öljy on tarpeeksi lämmintä.

Sitten vaan vaatteet pois ja nautiskelemaan. Itse aloitan öljyhieronnan yleensä reisistä, sillä reidet ovat vatan koti. Kun ne rentoutuvat, vatasi on tyytyväinen. Käyn pienin, pyörivin liikkein lävitse ensin reidet ja sitten kehon jalkapohjista päälaelle. Erityistä huomiota saavat nivelet, sillä näihin varastoituu ayurvedan mukaan vatakehossa ama eli kehon kuona-aineet. Seesamiöljyhieronta saa kuona-aineet liikkeelle ja seesamiöljyhierontaa kutsutaankin pikku pancha karmaksi (ayurvedinen kehon puhdistuskuuri). Selkä sekä päälaki tarvitsevat nekin vatadoshaisella erityistä huomiota. Kun olet käynyt ajatuksella kehosi lävitse aikaa säästämättä, voit lopuksi pyyhkiä ihosta ylimääräiset öljyt pyyhkeeseen. Tämän jälkeen suihku, jossa loput öljyt pestään pois. Se on oleellista, sillä seesamiöljy nimenomaan poistaa kehon kuona-aineita ja nämä on tarkoitus pestä iholta pois.

Pittaisille suosittelen kookosöljyhierontaa, sillä kookos on viilentävä ja pittaisten henkilöiden ympärivuotinen tavoite on viilentää kehoa. Erityisesti niille, joilla on iho-ongelmia kuten psoriasista tai atooppista ihottumaa, kookosöljyhieronnasta on suuri ilo. Muuten samat ohjeet toimivat. Kaphaisille henkilöille suosittelen manteliöljyhierontaa.

Kuulostele kehosi tuntemuksia öljyhieronnan jälkeen. Hellittelytuokion lopuksi suosittelen teehetkeä kynttilän valossa esimerkiksi Pukkan Love-teen seurassa.

 

Ajankohtaista syksyyn:

Olemme suunnitelleet yhdessä Italian Villojen Katan ja Emmin kanssa teille ihanan lokakuisen viikonloppuretriitin Villa Tietolaan, Urjalaan. Tarjolla meditaatiota, joogaa, ayurvedinen kokkauskurssi keskittyen vatavuodenaikaan, upeat luomuateriat vatavuodenajan haasteisiin sekä kehotyypin mukaista öljyhierontaa. Katso lisätietoa osoitteesta:
http://www.italianvillat.com/kurssit-ja-retriitit/

Suositeltu

Luopuako kahvista ja mitä tilalle? – If I would give up The Morning Coffee, is there anything even near as rewarding to replace it with?

The morning coffee or any of the coffees and giving it up. That has been really one of the hardest to let go for my customers. And I soooo can feel for them. Like they often tell me, it is not only the taste, but it really is my only time of the day that is just for me.  So I started to figure out what is happening there and what or which could be the alternatives? Which things or tastes could give you the same kicks as coffee? Or is it so that we need to give up the idea of kicks?

I mean you do not need to give up on coffee, if you feel it does only good for you. For me coffee means, simply put, disaster. It smells heavenly, but makes me even more ”on the go” than I am in my natural vata being. Also after a while I feel like I have a void inside of me. Not a nice feeling at all. So, there has grown a curiosity in me for other delights.

During the past years I have experimented with different kinds of morning drinks or foodie thingys. At the moment me and my husband simply drink a squeeze of organic lemon juice with water before meditation. Helps me to release immediately. And no bad nerves afterwards.

During the dark season I love something more juicy and rich so then I turn to date-black pepper-ginger-goodies. This means I pick 5 juicy dates, unstone them and make a paste with a fork. Add a pinch of grated ginger and a pinch of black pepper. Enjoyable for example together with Warming Chai especially for Vata and Kapha Types. Totally rewarding!

Here is a Recipe for Warming Chai for 4 persons:
1/2 l of water
1/2 l of milk (i love thick and organic cow milk. You can also use almond milk, rice milk, goat milk..all have their specific tastes and values)
In the mortar:
4 cloves
10 buds of cardamon
1 cinnamon stick
2 black peppers
2 cm piece of ginger
(Black tea and brown sugar if wanted)

Boil the water. Meanwhile grind the spices in the mortar. Ginger is easiest to peel with a teaspoon. You won’t lose much else than the peel. Grind ginger separately. Add the spices in the water. Boil and let simmer for 5 minutes. Add milk. Let boil again 2 minutes. Add black tea if you wish and some brown sugar. This warming drink is no doubt as rewarding as coffee and so much more!

If a mortar and the whole ritual of making your own chai sounds like too much trouble and too much time wasted you can of course either make ready your own mixture of chai spices – yes, make it your own, experiment with it! – to be ready for you for mornings or you can buy ready-made chai mixture (for example Yogi Teas have lots of different chai mixtures to choose from) and make it quickly and bottle it to be taken with you.

And if you still – difficult to believe, though possible – want to keep on drinking coffee try the following: add one pod of cardamom – opened and grinded in a mortar – a pinch of salt, brown sugar and green tea each to your coffee while making it. I assure you both the taste and the feeling after will be worth trying!

 

 

Suositeltu

Neilikka – Clove

image

Neilikka on pistävä ja lämmittävä mauste ja sen vipaka eli ruuansulatuksen jälkeinen vaikutus kehoon on makea. Sen pistävyys lisää pittaa, mutta vähentää vataa ja kaphaa. Se parantaa ruuansulatusta, ja lievittää poskionteloiden sekä keuhkoputkien limaisuutta.

Sain viime viikolla kesäflunssan, sellaisen oikein nuhaisan eli poskiontelot alkoivat jo tuntua täyttyvän. Päätin kääntyä vanhan, hyväksi todetun kikkani puoleen. Kun odotin kuopustani vuonna 2007, jossain raskauden loppupuolella aloin saada toistuvia poskiontelotulehduksia. Aikaisemmin tämä sairaus oli ollut minulle tuntematon. No, raskaus on kaphatila, nestettä ja limaa tuppaa kertymään kehoon normaalia enemmän. Tämän ymmärsin myöhemmin.
Mutta tuolloin en sitä vielä käsittänyt, joten kerkesin nauttia kaksi antibioottikuuria, joiden jälkeen päätin, että jotain muuta on keksittävä. Samoihin aikoihin Jerusalemissa tutustuin ayurvediseen konsulttiin, Philiph Lombardiin. Hän ohjasi minut neilikkahöyryhengityksen pariin, jonka resepti on yksinkertainen:

5-10 kuivattua neilikkaa
1/2 l vettä
Kattila
Pyyhe

Kiehauta neilikat muutamassa litrassa vettä. Sukella pyyhkeen sisään niin, että samalla hengittelet lämmintä neilikkahöyryä. Varo kuumaa höyryä!

Voit tehdä höyryhengityssession heti kun huomaat nenäsi tukkeutuvan tai minkäänlaisia pieniä oireita poskiontelotulehduksesta. Toista muutaman tunnin välein. Todella tehokas liman irrottaja!

Kuivattuja neilikoita. Kuvakaappaus.
Kuivattuja neilikoita.

Limaisuuden ehkäisyyn auttaa myös se, ettei nauti kylmiä maitotuotteita, ja välttää niitä erityisesti ilta-aikaan. Nykyisin nautin jogurttia vain aamuisin tai lämpimän lounaan yhteydessä. Ja nostan juustot lämpimään hyvissä ajoin ennen käyttöä. Lisäksi juustot kannattaa nauttia valkosipulin ja sopivien yrttien, kuten timjamin, kera, jotta ruuansulatus helpottuu. Ja näin ne tietysti maistuvat NIIN paljon paremmilta. Samoin jogurttiin kannattaa lisätä juustokuminaa limaisuuden ehkäisemiseksi.

Näillä ohjeilla olen onnistunut välttämään antibioottikuurit nyt jo kahdeksan vuoden ajan. Eli kannattaa kokeilla! Korostan vielä, että on tärkeää kuunnella omaa kehoaan hyvin tarkasti, kunnioittaa kehonsa viestejä sekä sitten toimia viivyttelemättä. Jos poskiontelotulehdus etenee pitkälle, en ole enää varma, että vinkit toimivat. Kuulen mielelläni teidän mielipiteitänne ja kokemuksianne!

–––––––––––––––

And here the same in English:

Clove

Clove is pungent and heating, and its Vipaka (post-digestive effect) is sweet. Its pungency increases pitta, but decreases vata and kapha. It is a good digestive stimulant and acts on sinus and bronchial congestion.

Last week I got a summer flu (Yes, we finally got sunny weather in Finalnd, too. Most of August was beautifully sunny. Today is the first day of rain. Feels like autumn.) And the flu totally blocked my nose: I kept on sneezing all the time. So , I figured I need to go back to one of my oldest tricks in the Ayurvedic path of mine. When I was pregnant with my youngest daughter somewhere towards the end of the pregnancy I started having recurring sinusitises. Sinusitis had been until then totally unknown for me. But, well, later I found out that pregnancy is a kapha state in the course of woman’s life. And kapha means more retention of bodily liquids. So, it fitted the picture. But, I did not know it back then. I took two regimens of antibiotics. And after that I decided that something else is needed if I were to get rid of  sinusitis all together. Soon after that I got to know my Ayurvedic teacher, Philiph Lombard, in Jerusalem. He introduced me to Steam Breathing with Cloves. It was very effective and the recipe is totally simple, so I love to share it with you!

5-10 whole buds of cloves

1/2 l of water
Kettle
Towel

Let clove buds boil in the water. Take the kettle off the stove. Next to the table, go under the towel in the old Steam Breathing Style. And simply breathe in the wonderful curing agents of cloves. Be watchful of  steam. In the beginning it is very hot!

This very simple and easy-to-make curing practice is soooo effective and especially if you take a good notice of the messages your body sends you and act on them without hesitation. I would repeat the practice every three hours or so. And I will stress that it is important to act when the symptoms of a possible outbreak of sinusitis are slightly there.

Additional tricks to keep sinusitis at bay. Eat all the milk products only warm or in room temperature and especially in the evenings. This is ever more important for those living in cold climates. So prefer the French way of taking cheeses out in fair time before enjoying them. This is of course not to go to extreme. If you come home late at night totally hungry and there is nothing else in the fridge except Camembert, so eat it, do not starve yourself, but add at least something to aid the digestion: like garlic or suitable herbs like thyme. I tend to eat yogurt only in the mornings and with a pinch of cumin to help the digestion. Sometimes at lunch time as well with a warm meal. In the evening I keep on drinking warm milk with spices. (Cow’s organic fatty one or almond or rice milk. These are my favorites.)

With these simple ideas integrated into my daily routine I have managed to avoid antibiotics for 8 years now. Worth trying! I will be happy to learn about your experiences. Please feel free to share them!

Suositeltu

Kurkumajuuri

Ayurvedisessa kokkauksessa mausteet ovat hallitsevassa osassa: ne antavat väriä, kiihottavat makuaistia ja sopivassa kohdassa käytettynä niillä on kehoa vahvistavia ominaisuuksia. Siksipä päätin, että esittelen teille, rakkaat lukijat, silloin tällöin blogissani jonkin minulle tärkeän mausteen. Ensimmäisenä vuorossa olkoon taivaallisen tervehdyttävä kurkuma! Kurkumajuurta pidetään todellakin yhtenä ayurvedan parhaista lääkekasveista. Se näyttää hiukan inkivääriltä ja onkin sen sukulainen, mutta sisältä se voi olla punainen tai keltainen. Punaista kutsutaan nimellä kunkun ja sitä pidetään pyhänä kasvina. Vain keltaista kurkumajuurta käytetään sekä ruuanlaitossa että lääkkeenä. Se on maultaan pistävä, kitkerä, karvas sekä sen vaikutus kehoon on lyhyellä aikavälillä lämmittävä ja pitemmällä aikavälillä pistävä (pungent). Kurkuma sopii kaikille kolmelle doshalle (vata, pitta, kapha). Se saattaa stimuloida vataa, muttei kuitenkaan aiheuta epätasapainoa vatallekaan.  Kurkuma auttaa ruuansulatuksessa: tasapainottaa ohutsuolen flooraa ja vähentää ilmaa ruuansulatuskanavassa. Se auttaa myös vatsan liikahappoisuudessa. Sillä on kehoa vahvistavia ominaisuuksia ja se on antibioottinen. Kurkumajuurta voidaan käyttää yskään, näärännäppyihin, peräpukamiin, haavoihin, palaneeseen ihoon ja muihin iho-ongelmiin. Se auttaa myös vähentämään levottomuutta ja stressiä.

Kurkumajuurta näkee useimmiten jauheena. Ole varovainen käsitellessäsi kurkumaa, sillä sen voimakkaan keltainen väri tahraa ihon, vaatteet ja ylipäänsä kaiken, mihin se koskee.

Kurkumaa ja siitä saatavaa kurkumiinia on tutkittu länsimaisen tieteen piirissä ja on todettu, että sillä on potentiaalisesti tulehduksia ehkäisevä vaikutus. Kurkumiinia käytetään lääketeollisuudessa esimerkiksi syövän hoidossa. Lisäksi kurkuman on todettu auttavan mm. diabeteksessa sekä sydänsairauksissa mainitakseni vain muutaman käyttökohteen. Selvää kuitenkin on, että tämä maustejuuri voi olla tehokas, joten kannattaa tutustua kurkuman ja siitä saatavaan kurkumiinin käyttökohteisiin laajemmin. Käyttö lääkkeenä vaatii tietenkin suurempia annoksia kuin arkipäiväinen sairauksia ehkäisevä käyttö. Ja ennen käyttöä kannattaa konsultoida tietävämpiä tahoja.

Itse käytän kurkumaa jokapäiväisessä kokkauksessa lähinnä sen sairauksia ehkäisevän vaikutuksen vuoksi. Kananmunat saavat meillä ripauksen kurkumaa. Dal kuten muutkin linssiateriat saavat kurkumajaheesta viehkon kellertävän värinsä. Kurkun käheyteen lapset pyytävät ensimmäisenä ”kurkuma-hunajaa” eli teelusikallisen juoksevaa hunajaa, johon on sekoitettu noin 1/4-teelusikallinen kurkumajauhoa. Ideana on, että kurkuman tulehduksia kaventavat ominaisuudet liimautuvat hunajan ansiosta kurkkuun ja pääsevät näin vaikuttamaan hiukan pidempään. Pittaisille henkilöille, varsinkin jos teillä on närästystä tai muita vaivoja, jotka kielivät vatsan liikahappoisuudesta, suosittelen kurkuman laajennettua käyttöä: lähes kaikki (höyrystetyt*sopii pittalle) kasvikset  muuttuvat pittan vatsassa iloisemmiksi pienen kurkumaripauksen kera. Lisäksi voit lisätä kurkumaa salaattikastikkeisiin, smoothiehin ja esimerkiksi mainitsemiini kananmuniin. Huomioi, että kurkuman kertakäyttöä ruuanlaitossa ei kannata liioitella, sillä maku on läpitunkeva ja kitkerä. Esimerkiksi puoli teelusikallista neljän hengen daliin riittää.

Oivaltavia hetkiä kurkuman parissa!

Suositeltu

Kuumaa huumaa eli miten luovuin jäätelöstä ja aloin litkiä minttuteetä

Hei kaikille,

Olen viettänyt hiljaiseloa blogin suhteen, mutta nyt siihen tulee muutos, sillä palasin juuri matkoiltani koneen ääreen. Ikuisena optimistina kirjoitin seuraavan tekstin. Lähetän sen teille, rakkaat lukijat, ja samalla manaan heinäkuun loppuun ja elokuun alkuun lämpimämpiä ilmanaloja! Joten kuumia kelejä silmällä pitäen:

Kuumaa huumaa eli miten luovuin jäätelöstä ja aloin litkiä minttuteetä

Joskus parisen kymmentä vuotta sitten heräsin khusassa eli olkimajassa Siinain rantaviivalla. Kello taisi olla jo kymmenen aamupäivällä eli olin menettänyt aamun virkistävät vilpoiset aamutunnit. Oli heinäkuu. Aurinko porotti armoa tuntematta olkikaton rakosista vaalealle iholleni. Olin yöllä unohtanut sandaalini parin kymmenen metrin päähän. Joten kysymys kuului: ”Miten onnistuisin juoksemaan läpi kuumuuttaan hehkuvan sannan polttamatta jalkapohjiani?” Sukkia en ollut pakannut matkavarusteisiini. Päätin juosta päkiöiden varassa, ja siten säästää loput jalkapohjistani vahingoittumattomina. Se onnistui. Vain päkiät paloivat.

Nykyisin pakkaisin laukkuuni myös muutaman aloe vera- lehden, sillä tämä kasvi on uskomattoman viilentävä ja siksi helpottaa esimerkiksi auringonpolttamaa ihoa. Ominaisuutena viilentävä tarkoittaa sitä, että sekä kehon ulkoisesta että sisäisestä kuumuudesta – pittasta eli tulesta – johtuvia oireita voi lieventää kasvin viilentävällä ominaisuudeella. Miten sitten tietää, että kasvilla on viilentäviä ominaisuuksia? Yksinkertaistetusti voidaan sanoa, että kitkerä maku on viilentävä. Kitkerää makua löytyy monista tummanvihreistä lehdellisistä vihanneksista kuten salaatinlehdistä, mangoldeista, voikukan lehdistä, sikurista ja lehtikaalista. Myös makea maku viilentää, mutta liika makeus voi puolestaan piristää tulta. Lisäksi puhumme nyt makeudesta, jota löytyy muunmuassa hedelmistä, kasviksista ja esim. maitotaloustuotteista sekä joistakin viljoista kuten riisistä, vehnästä ja kaurasta. Lisäksi kaventava maku, karvas, helpottaa pitta- eli tuliluonteisen ihmisen oireita. Muunmuassa pavut on karvaita, joten erityisesti pitta- mutta myös kaphadoshaiset hyötyvät niiden kaventavasta vaikutuksesta kehoon varsinkin kesäaikaan. Vatadoshaiselle papujen kaventava vaikutus on liikaa varsinkin kuumaan ja siksi jo itsessään vatakehoa kuivattavaan ja kaventavaan kesäaikaan. Kuumuudesta johtuvat oireet voivat olla esimerkiksi auringossa palanut iho, jalkasienen kukkaan puhkeaminen, kuumuudesta johtuva ohimoilla jomottava pitta- päänsärky tai esimerkiksi kehon kohonnut lämpötila. Myös erilaiset tulehdukset johtuvat pittasta.

Yksi ayurvedan oleellisia käsitteitä on agni eli tuli. Agnia tarvitaan esimerkiksi ruuansulatuksessa happoina vatsalaukussa ja ohutsuolessa, jotta suoli supistelisi ja ruoka-aineet imeytyisivät verenkiertoon. Ruuansulatustulesta pidetään huolta ympäri vuoden, jotta se pystyisi toteuttamaan tehtävänsä. Jos kesäkuumalla nauttii kylmiä juomia, vaikkapa jäävettä ja syö kylmää jäätelöä, johtaa tämä pitemmällä aikavälillä siihen, että ruuansulatustuli eli agni vaimenee. Kun syksy sitten tulee ja kylmästä johtuen keho vaatii enemmän energiaa eli raskaampaa, lämmittävämpää ja haastavammin sulatettavaa ruokaa kuin kuumaan kesäaikaan, niin vaimennut agni ei pysty käsittelemään raskaampaa ruokaa. Silloin kehoon jää enemmän kuona-aineita ja esimerkiksi limaa, joka johtaa syys- ja talviflunssiiin.

Miten siis viilentää kehoa kesäaikaan niin, ettei ruuansulatustuli kärsisi? Jos olette matkustaneet jossain lämpimässä maassa erityisen kuumaan aikaan, niin olette ehkä huomanneet, että todella paikalliset ihmiset juovat lämmintä teetä myös kuumaan aikaan. Esimerkiksi Siinain beduiinit juovat minttuteetä. Vaikka juoma tuntuu kehossa aluksi lämpimältä, mintun viileät ominaisuudet viilentävät kehoa pitemmällä aikavälillä. Ja minttu kasvaa ja leviää helposti myös Suomen kesässä, joten siitä vain minttua viljelemään! Kaupunkiviljelysäkitkin ovat talven jälkeen täynnänsä minttua, niin vahva minttu on!

Myös aamuinen ruokalusikallinen aloe vera-mehua on hyvä ajatus kesäaikaan varsinkin, jos olet doshaltasi (kehotyypiltäsi) pääosin pitta eli tulinen henkilö. Aloe vera-mehu viilentää pittan kuumana käyvää eli liian happopitoista ruuansulatuskanavaa, ja ehkäisee näin mm. tulehduksia. Nimenomaan erilaiset tulehdukset ovatkin juuri pittaa vaivaavia ongelmia. Pittan keho on ympäri vuoden lämmin, ja pääasiallinen tavoite heillä onkin viilentää liiaksi kuumuvaa kehoaan ja erityisesti juuri lämpimään kesäaikaan. Toinen erittäin viilentävä ja siksi pittalle erinomainen yrtti on tuore korianteri. Olet ehkä huomannut, että esimerkiksi monet thaimaalaiset tuliset, chilipitoiset keitot kaipaavat seurakseen tuoretta korianteria tasapainottamaan aterian lämmittäviä ominaisuuksia. Samoin esimerkiksi lämmittävä uunilohi kaipaa kaverikseen viilentäviä yrttejä kuten tilliä, korianteria tai minttua. Jos kuuma kesäpäivä yllättää täydellisesti ja keho tuntuu jopa tuliselta, suosittelen puristamaan korianterinlehtinipun nesteeksi, lisäämään vettä ja nauttimaan sellaisenaan. Täydellinen lämmön pudottaja!

Suositeltu

Avautuminen

Vuodenaikojen kiertokulussa kevät on puhdistautumisen, uusien alkujen ja kasvun aikaa. Auringon lämpö sulattaa lumen, joka mennessään kostuttaa ja puhdistaa maan. Jos lunta ei ole, niin kuin tänä keväänä Helsingissä, kevätsateet hoitavat asian, ainakin toivottavasti. Joten toivokaamme muutamia sateisia päiviä näiden aurinkoisten rinnalle! Kun maa on puhdistunut ja kosteutunut,  alkaa siitä versoa uutta elämää, uusia alkuja, jotka hetki hetkeltä valon voimasta kasvavat. Kuten uudet versot myös me heräämme talviunesta, energiatasomme nousevat ja haluamme kokea jotain uutta: puhdistaa asunnon ja ostaa kukkia, oppia seisomaan päällemme, alkaa juosta aamuisin, tanssia yömyöhään keväisten iltojen valossa ja rakastua. Kaikki tuntuu uuden valon voimasta mahdolliselta. Tai toisaalta, voimme tuntea olomme raskaaksi ja tukkoiseksi, varsinkin jos kehoomme on talven aikana kerääntynyt liikaa rasvaa, nestettä ja limaa. Silloin kevätkin voi tuntua siltä kuin rämpisi suossa eteenpäin.

Ayurveda liittää kevään kapha-elementtiin. Kaphassa esiintyvät maa- ja vesielementit, joten laadullisesti kapha on kostea, raskas ja viileä. Keho on kerännyt talven ajan kaphaa eli nestettä, rasvaa ja limaa. Keho ja mieli voivat tuntua raskaalta ja tukkoiselta, varsinkin jos kaphaa on kertynyt oikein kunnolla. Kevään tultua on aika päästä liiallisesta kaphasta eroon. Siis jos haluaa pysyä tasapainossa. Jos ei halua pysyä tasapainossa,  on parasta lopettaa lukeminen tähän tai sitten lukea hyvinkin tarkasti ja tehdä juuri päinvastoin. Toisinaan kapinallisuus on kohdallaan, sillä ihminen ei aina voi olla tasapainoinen saati tottelevainen! Niin tai näin, kerron teille, mitä ayurveda tarjoaa tasapainoiseen kevääseen.

1. Nauti mausteisesta ja kevyestä ruokailusta. Talvella syömme raskaampaa ravintoa, sillä kulutamme enemmän energiaa kehon lämmittämiseen. Kun kevät saapuu on aika siirtyä kevyempään ravintoon. Nauti paljon höyrystettyjä kasviksia ja vihreitä lehtivihanneksia sekä kevyitä keittoja. Lisää maustevalikoimiisi fenkoli, juustokumina, kurkuma,kaneli ja inkivääri.

2. Päästä irti ylimääräisestä ja vanhentuneesta. Tee kevätsiivous ja toivota asuntoosi uudet, puhdistuneet energiat esimerkiksi kävelemällä huoneesta toiseen salvianoksan kanssa.

3. Anna myös kehosi nauttia kevätpuhdistuksesta. Voit valita itsellesi sopivan kevätpuhdistusjakson esim. 3  tai 7 päivää ja vähentää kuvaruutujen edessä viettämäsi ajan minimiin. Erityisen tärkeää on, että rauhoitat iltasi. Vietä  paljon aikaa luonnossa nauttien kevään merkeistä. Nauti hiljaisuudesta. Ayurvediseen kevätpuhdistukseen kuuluu oleellisena osana monodieetti, joka koostuu omalle kehotyypille sopivasta kitchadista: mausteisista mungpavuista ja basmatiriisistä. Samalla voit kokeilla kuuriluontoisesti gluteenitonta ja maitotaloustuotteetonta ruokavaliota. Tosin tämä vaatii jo vankempaa sitoutumista. Mieti, onko tämä sinulle sopiva aika intensiivisemmän puhdistuksen toteuttamiseksi.

4. Keväällä kannattaa välttää päiväunia, sillä ne lisäävät kaphan energiaa. Myös aikainen auringon kanssa ylösnousu auttaa karistamaan kaphan raskasta energiaa kehosta.

5. Liiku! Mistä tahansa liikkumisesta nautitkin, toteuta haaveesi: tanssi, juokse, hyppää narua, joogaa, ui tai kieriskele kevätnurmella. Liike saa kaphan kavahtamaan.

6. Kokeile kuivaharjausta. Aamuinen kuivaharjaus saa lymfakierron liikkeelle ja poistaa talven aikana kerääntynyttä kuonaa pois kehosta.

7. Idätä. Idut ovat täynnä uutta energiaa ja idut sopivat erityisesti kaphadoshaisille.

Iloa, valoa ja keveyttä kevääseen !

 

p.s. Voit lukea pienen johdatuksen ayurvedaan ja siihen, mitä doshat – vata, pitta, kapha – ovat, sivustoltani osoitteesta http://www.cristasoskolne.com kohdasta ”Ayurvedasta”.

 

 

 

Suositeltu

Flirting with the moment

Mitkä ovat ne elämämme hetket, jotka jäävät kultaisina mieliimme? Mitkä ovat ne hetket, jotka nostattavat hymyn huulillemme, saavat silmämme säihkymään  ja poskemme hehkumaan sekä veremme virtaamaan? Kun muistelen elettyä elämääni, voimakkaimmin nousevat hetket, kun olen heittäytynyt, unohtunut hetkeen, muistamatta, mitä minun seuraavaksi ”pitäisi tehdä”. Usein muistoon liittyy joku rakas ihminen: ystävä, rakastettu, lapseni, vanhempani, veljeni. Yllättävän usein tuollaiseen sieluun poltettuun muistoon liittyy myös aivan satunnainen ohikulkija, jonka kanssa katse kohtasi tai jonka kanssa virisi viehättävä keskustelu. Yksi hymy, yksi läsnäoleva keskustelu voi muuttaa päivän tunnelman täysin. Jopa tällaisena viikkona, jolloin aurinko piiloutui ja niskaamme satoi räntää. Toisinaan mieleen piirtynyt muisto koostuu voimakkaasta yhteydestä luontoon: kuuntelen satakielen laulua ja kaikki muu unohtuu.

Aloitin viikon ajatuksella: elämän tarkoitus on flirttailla jokaisen läsnäolevan hetken kanssa. Kiitokseni tästä ajatuksesta kuuluu Janesh Vaidyalle. Hän pohtii ajatusta kirjassaan Kehon ja mielen ayurveda. Kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin menetelmä.

Suositeltu

Kaphan keväinen keitto

Kaphan keväisen keiton raaka-aineita

Aurinko ilmestyi eilen illalla läntiseen taivaanrantaan. Mikä riemu! Kevät on tullut! Täytyy myöntää, että empä olisi uskonut. Olin oikeastaan jo unohtanut koko taivaankappaleen olemassaolon. Mutta siellä se nyt kuitenkin säteilee, ja laittaa liikkeelle kaikenlaisia toiveita ja odotuksia. Auringonsäteiden saapuminen olohuoneisiimme saa monet meistä miettimään ikkunanpesua ja kevätsiivousta. Kevätsiivous on ikään kuin rituaali, jonka avulla otetaan vastaan uusi vuodenaika. Samalla tavoin voimme pysähtyä hetkeksi kehomme äärelle, ja miettiä, minkälaisen rituaalin avulla otamme kehollisesti uuden vuodenajan haltuun. On aika päivittää ruokailuamme ja ehkäpä tehdä jonkinlainen kevätpuhdistus: karistaa talven jättämä liiallinen kapha kehostamme ja kulkea kohti uusia tuulia.

Tänään ajattelin muistaa erityisesti kaphadoshaisia, koska nimenomaan kaphadoshaisille talvi ja kostea kevät ovat haastavaa aikaa. Heidän kehonsa kerää helpoiten limaa, ja on siksi altis kevään flunssille. Siksi tarjoan heille kaphan keväisen keiton eli nopean tattarinuudelikeiton.

Kaphan keväinen keitto:

1 porkkana
Pieni pala inkivääriä raastettuna
1 iso valkosipulinkynsi
1/2-1 tl chilitahnaa
Noin 100g lehtikaalia tai mangoldia (tässä käytin mangoldia)
100g siitakesieniä
1 l vettä
2-3 rkl Miso-tahnaa ohrasta
1 rkl miriniä tai viinietikkaa
Noin 50g sobanuudeleita (tattaria)
Pala purjoa tai kevätsipuleita
100-200 g kuorittuja katkarapuja
2 tl seesaminsiemenöljyä

Kuori ja suikaloi porkkana. Kuori ja raasta tuore inkivääri. Huuhdo ja silppua kaali tai mangoldi. Jos käytät mangoldia leikkaa ruodit erikseen, ja keitä niitä pidemmän aikaa kuin itse lehtiosia. Mittaa vesi kattilaan ja lisää misotahna. Kiehauta. Lisää kattilaan porkkana, inkivääri, valkosipuli ja chilitahna. Anna kiehua noin 10 minuuttia. Lisää mirin, mangoldia ruotivat ja pätkitty sobanuudeli. Kypsennä noin 5 minuuttia. Silppua sekaan purjo, lisää katkaravut ja mangoldin lehdet sekä seesamiöljy. Kuumenna ja tarjoile. Nauti!

image
Tattari sekä ohra ovat kuivattavia viljoja ja sopivat siksi kaphalle, jolla on hyvin nestettä kehossaan omasta takaa. Lisäksi valkosipuli, inkivääri ja chili lämmittävät viileää kaphadoshaa. Lisäksi kaphan on hyvä syödä runsaasti vihreitä kitkeriä kasviksia kuten mangoldia. Nämä poistavat kehosta nestettä.

image

Ajankohtaista:

Järjestämme Joogastudio Olotilassa la 11.4.2015 klo 11-15 sydämellisen ja kokeneen vijnanajoogaohjaaja Jutta Nialan kanssa työpajan ”Arjen ayurveda- ravinto ja vijnanajooga”. Työpajassa käydään läpi eri doshille kevääseen sopivaa ravintoa ja joogaharjoitusta. Jokainen osallistuja saa mukaansa omalle doshalle sopivat kotona helposti toteutettavat, pehmeän kevätpuhdistuksen ohjeet sekä vinkkejä omaan joogaharjoitukseen. Tule kokemaan, miten joogan ja ayurvedan avulla otat kevään kevyemmin ja energisemmin vastaan! Lisätietoja osoitteesta http://www.joogaolemus.fi.

Suositeltu

Agni

Useimmilla meistä on esiintynyt ruuansulatusvaivoja kuten vatsan turvotusta, ilmavaivoja, närästystä ja vatsakipuja. Monet meistä ajattelevat, että tämä on aivan normaalia. Niin minä tein aikoinaan. Minulla oli todella usein ilmavaivoja, vatsa oli pullea ja pinkeä, monesti sitä koski ruokailun jälkeen, ja koin tämän olevan osa elämää, jos nyt en mielekkään osan, mutta kuitenkin. Toki koin, että jokin ei ole kunnossa, mutten tiennyt, miten toimia. Tutustuttuani ayurvedaan ymmärsin, että näin ei tarvitse olla. Voin omilla pienillä valinnoilla vaikuttaa siihen, miten vatsani toimii. Se, että ruuansulatuksemme toimii, on ayurvedan mukaan oleellista, jotta pysymme terveinä. Toki minulla on edelleen toisinaan vatsa pinkeä, mutta silloin pystyn näkemään, miksi niin kävi ja vaikuttamaan siihen, mitä, miten ja milloin syön, jottei näin kävisi. Toki on muitakin asioita, jotka vaikuttavat terveyteen ja hyvään oloon, kuten vastaanottamamme informaation määrä ja laatu sekä tunteet, joten ehkäpä on paikallaan, että keskustelemme Agnista.

Epätasapainossa oleva Agni on ayurvedan mukaan epätasapainotilojen ja sairauksien pääsyy. Yleensä Agni (sanskritiksi tuli) katsotaan ruuansulatuksen tuleksi. Mutta se on paljon muutakin. Se on kykymme sulattaa ruoka-aineita, mutta myös kykymme käsitellä vastaamme tulevaa/ nykyisin lähinnä tulvivaa informaatiota sekä tunteitamme. Kun kuulemme jonkun sanovan: ”Sitä oli vaikea niellä!”, ei ole päivän selvää, että puhutaan esimerkiksi kokonaisen letun nielemisestä. Joitakin asioita on vaikea ottaa vastaan, hyvä niin, suodatinta tarvitaan, eikä kaikkea tarvitse pureksimatta niellä. Mutta myös sulattamiskykyä voi vahvistaa. Agni on se voima, joka vie meitä niin fyysisellä, mentaalisella kuin henkisellä tasolla eteenpäin.

On oleellista mitä, miten ja milloin syömme. Agni pysyy elinvoimaisena ja tuli kirkkaana, kun syömme doshallemme sopivia ruoka-aineita vuodenajan mukaisesti. Välttäkäämme ylensyömistä, syömistä silloin, kun olemme ärtyneitä ja myöhään illalla.
Kylmät juomat vievät Agnilta voimaa. Nauti kylmien juomien sijaan huoneenlämpöistä vettä. Lounaan tulisi olla päivän runsain ateriasi. Tämä siksi, että ruuansulatustuli on aktiivisimmillaan silloin, kun aurinko on korkeimmillaan. Jos onnistut tässä, ruuansulatuksesi paranee huomattavasti. Ja siihen me pyrimme, ruuansulatuksen vahvistamiseen! Kun lounas on runsas, seuraa tästä luonnollisesti se, että ilta-ateria on kevyt. Tästä Agni tykkää. Myös mausteiden käyttö pitää Agnin kirkkaana. Esimerkiksi fenkoli, kardemumma, inkivääri ja juustokumina suojaavat Agnia.

Ylipäänsä rutiinin luominen vahvistaa Agnia. Kun rytmitämme elämämme luonnon rytmin mukaiseksi, Agnimme voi parhaiten. Tässä on Suomen ilmastossa tietyt haasteensa, mutta juuri nyt olemme menossa kohti kevätpäiväntasausta, jolloin esimerkiksi kuudelta ylös, kymmeneltä nukkumaan rytmi, on aika helppoa toteuttaa. Muuten, vinkkinä: talviaikaan voi aivan hyvällä omalla tunnolla nukkua enemmän ja tehdä vähemmän. Kesäaikaan, kun aurinko antaa meille runsaalla kauhalla energiaansa, huomaa eron talveen: olemme täynnä positiivista aurinkoenergiaa, jaksamme enemmän ja iloisemmin. Huomasin tämän jo tällä viikolla, kun tuo Armas Aurinko näyttäytyi meille: halusin heti ottaa juoksuaskelia, seisoa päälläni, käsilläni ja kyynärvarsillani silkasta ilosta, siksi, että olimme taas auringon ulottuvilla! Ja ihmiset hymyilivät kaduilla!

Koska Agni on kyky sulattaa paitsi ruoka-aineita myös informaatiota ja tunteita, päivittäinen hiljentymishetki antaa Agnille sen tarvitseman rauhan varsinkin modernissa informaationtäyteisessä maailmassa. Löydä aikaa omalle meditaatioharjoitukselle. Kun hiljennyt ja annat ajatuksesi vapaasti virrata yrittämättä kontrolloida niitä, Agnisi kiittää.

Jos lista tuntui pitkältä ja mahdottomalta noudattaa, voit aina valita yhden tai kaksi kohtaa, jotka tuntuivat mielekkäältä ja aloittaa näistä. Voi olla, että käy niin, että pieni muutos arkirutiinissa saa aikaan ison muutoksen, ja haluat siksi kokeilla askel kerrallaan uusia muutoksia!

Suositeltu

Sweet life

Eräänä talvisena aamuna koputin ystäväni Nogan oveen. Hän avasi ovensa, ja istutti minut pöytäänsä. Hän alkoi valmistaa kahvia, ja minä annoin kaiken katkeruuden valua suustani ulos. Olimme riidelleet mieheni kanssa edellisenä iltana. Olin edelleen tohkeissani – siis vihainen miehelleni. Noga ei kommentoinut, antoi vain virran virrata virtaamistaan suustani. Hyvän aikaa hohkattuani pöydälle eteeni ilmestyi kahvikuppi. Juuri sellainen hyvänlainen: espressoa, jossa on ripaus kardemummaa sekä maito juuri ihanan sopivasti vaahdotettu ja tietysti lämmitetty. Se pysäytti vaahtoamiseni,  ja aloin kiinnittää huomiota Nogan käsityöhön: hän leikkasi taateleita ja sujautti puoliskoihin sisälle mantelin. Pian jo pöydälle väliimme ilmestyi soikion muotoinen lautasellinen noita kaunokaisia. Noga kysyi: ”Tiedätkö nämä herkut?” ”En”, vastasin totuudellisesti. ”Ehkäpä kokeilet näitä seuraavan kerran? Näitä kutsutaan sovitteluherkuiksi.” Todellakin, Lähi- idässä, josta mieheni tulee, on tämä suloisen makea tapa, kun puolisot riitelevät ja kaikki sanottavan arvoinen tai jopa se, jonka olisi voinut jättää sanomatta, on sanottu, on toisen, jomman kumman, laskematta kertoja ja yleensä sen, jonka pää viilenee ensimmäisenä, aika lähteä keittiöön ja alkaa halkoa taateleita ja asetella manteleita viiltoihin. Makeuteen on vaikea vastata muuten kuin makeudella. Eläköön parisuhteet ja niiden riidat! Pysäytetään ne makeudella.

Resepti riidan sopimiseksi:
6 taatelia
12 kuorittua mantelia
Halkaise taatelit ja poista kivet. Asettele mantelit taateleiden puolikkaiden sisälle. Tarjoile rakkaudella.

Suositeltu

Ayurvedinen ruokailu koostuu kuudesta (6) mausta

Ayurveda luottaa makunystyröihimme. Perinteisesti, ennen tölkkien ja purkkien sekä viimeisten ja parasta ennen päivämääriä ihmiset, kuten eläimet edelleen tekevät, haistoivat, ja jos haju tuntui turvalliselta, maistoivat ruokaansa varmistaakseen sen tuoreuden, myrkyttömyyden ja terveellisyyden. Pitkälle on tultu noista ajoista. Luotamme päivämääriin ja viskaamme pois paljon aivan kunnollista ruokaa. Hedelmiä ja vihanneksia ei myöskään voi arvostella pelkän ulkonäön perusteella. Mutta haju ja maku, ne eivät valehtele. Tiedämmehän, että valitsemme ystävämme ja kumppanimmekin hajuaistin perusteella. Miksemme siis palaisi haistamaan ja maistamaan sitä, minkä laitamme suustamme sisään ja alas vatsaamme, kohti todellista sisintämme?

Kuuden maun, jotka itsessään koostuvat viidestä peruselementistä – maasta, vedestä, tulesta, ilmasta ja eetteristä – tasapainottaminen on ayurvedisen ruokailun perusta. Tämä eroaa länsimaisesta ruoan tasapainotuskäsityksestä, jossa tasapainotamme rasvan, proteiinien sekä hiilihydraattien määrää lautasellamme.

Jokaisen tasapainoisen aterian tulisi siis ayurvedan mukaan koostua kuudesta mausta. Kulttuurissamme olemme keskittyneet makeaan, suolaiseen sekä happaman makuun. Tämä johtaa ruuansulatusvaivoihin, ja lisää juuri näiden samojen makujen himoa. Ayurvedassa tasapainotus on avain eli meidän tulisi siis lisätä kirpeän (tulisen), kitkerän sekä karvaan maun käyttöä.

Lähdetään siis selvittämään jokaisen maun koostumusta, jotta ymmärtäisimme, mistä elementeistä maut koostuvat ja miten ne vaikuttavat kehossamme.

Makea maku koostuu maasta ja vedestä. Makea maku on rauhoittava ja kosteuttava, ja tukee erityisesti vatadoshaa. Makeat maut rakentavat kudoksia, joten niiden liiallinen nauttiminen voi lisätä painon nousua, mikä on vatadoshaiselle usein toivottavaa. Esimerkkejä makeista mauista: hunaja, maito, voi, liha, viljat, soija, mantelit, avocado, makeat hedelmät kuten mango, banaani, viinirypäleet ja päärynä, makeat vihannekset kuten kurpitsat, fenkoli, puna-, raita- ja keltajuuri sekä makeat mausteet kuten kaneli, anis, tilli ja muskottipähkinä.

Hapan maku koostuu maa- ja tulielementistä. Hapan maku stimuloi ruuansulatusta, poistaa kaasua ruuansulatusjärjestelmästä sekä rakentaa kudoksia. Happamalle kehotyypille – pittalle – hapan maku ei ole muuta kuin kohtuudella eduksi. Kehosta tulee muuten liian hapan mikä ilmenee muunmuuassa närästyksenä. Makean tavoin hapan maku lisää painoa. Esimerkkejä happamasta mausta: jogurtti, hapankerma, sitrushedelmät yleensä, viinietikka, pikkelsit, tomaatit sekä luonnollisesti hapatetut ruuat.

Suolainen maku koostuu vedestä ja tulesta. Suolaiset maut lämmittävät, rauhoittavat sekä kuivattavat kehoa. Suolainen maku on edullinen vatadoshalle. Pieninä määrinä suolainen maku useissa tapauksissa helpottaa ruuansulatusta, mutta koska suola pidättää vettä itsessään, varsinkin kaphadoshaisille se voi aiheuttaa liiallista painonnousua.

Pistävä/kirpeä (pungent) maku sisältää tuli- ja ilmaelementtiä. Pistävä maku on se, jonka koemme olevan mausteisessa ruuassa. Pistävä maku lisää ruuan sulavuutta ja verenkiertoa. Se myös kuivattaa, ja auttaa siksi painonhallinnassa. Pistävä maku on edullinen kapha- ja vatadoshalle. Esimerkiksi chilit, pippurit, valkosipuli, sipulit, retiisi, rosmariini, kardemumma, inkivääri sisältävät pistävää makua.

Kitkerä maku koostuu eetteri- ja ilmaelementistä. Kitkerät maut ovat kuivattavia sekä viilentäviä ja ne estävät ja vähentävät tulehduksia sekä painonnousua. Kitkerä maku on erityisen sopiva tulehdusherkälle pittalle sekä nestepitoiselle kaphalle. Esimerkkejä ruoka-aineista, jotka sisältävät kitkerää makua: kaikki vihreät lehtivihannekset kuten salaatit, mangoldit, lehtikaali jne., raparperi, seesami, lakritsi, vihreä tee, kahvi, voikukka, kaakaopapu. Varoitus: liika kitkeryys voi tehdä katkeraksi. Pysytään siis tässäkin kohtuudessa.

Karvaassa maussa on eetteriä ja ilmaa. Karvas maku viilentää sekä kuivattaa, ja auttaa täten poistamaan kehosta nestettä. Karvas maku sopii näin erityisen hyvin kaphalle sekä pittalle. Esimerkkejä karvaasta mausta: linssit ja useimmat pavut, laakerinlehti, rakuuna, sitruunan ja appelsiinin kuori, aloe vera, karpalo sekä granaattiomena, kaali, mangoldi -Suomessa voi kasvattaa erityisen onnistuneesti kylmänkestävää ruotimangoldia. Itse poimin sitä vielä marraskuussa kasvimaaltamme.

Käykäämme kokeilemaan uutta tapaa suhtautua ruokalautaselliseemme. Mitä makuja suosit? Mitä kehossasi tapahtuu, jos muutat makujesi kokonaissuhteita? Kuulen mielelläni kommenttejasi.

Maistelkaamme elämää kaikissa sen ulottuvuksissaan. Makurikasta viikkoa kaikille!

Suositeltu

Olemme osa luontoa

Blogipäivitysteni ahkeruudesta päätellen olen ruvennut talviunille ❤ Huomasin myös, että melkein kaikkien postausteni alkulauseisiin on liittynyt säähän liittyvää kuvailua. Tämä ei ole sattumaa. Jos ayurveda opettaa jotakin, niin ehkä tärkeimpänä oppina on: Olemme osa luontoa =Luonto ilmenee meissä. Parikymppisenä opiskelijana kiinnostuin kiinalaisen runouden kautta taolaisuudesta. Ja kun noin kymmenen vuotta myöhemmin aloin opiskella ayurvedaa, kiehtoi tässä juuri tuo idän kulttuureihin, joihin Suomen kulttuuri, ihanaa kyllä, juuriltaan liittyy, kuuluva luontoyhteys.

Kun katselee luonnon ilmiöitä, esimerkiksi sateen syntyä, on helppo nähdä, miten peruselementit (maa, vesi, tuli, ilma) vaikuttavat toisiinsa. Meren (vesi) yllä paahtaa kuuma aurinko (tuli), joka höyrystää vedenpinnan. Vedestä ilmaan kohoava vesihöyry muodostaa pilviä, jotka tuulten (ilma) vaikutuksesta kerääntyvät, ja tiivistyessään tarpeeksi painaviksi satavat vetenä alas. Sade imeytyy maahan ja vesi kerääntyy uomiinsa, kuten joenuomiin. Maan pinnanmuodostus sekä tuulet (ilma) kuljettavat veden jälleen kohti merta. Ja näin edelleen luonto jatkaa kiertokulkuaan.

Kun suhtaudumme itseemme, ja lähimmäisiimme, ihmisiin, joita päivän aikana tapaamme, samalla kärsivällisyydellä kuin luonnon kiertokulkuun, ehkä ymmärrämme ja täten sallimme itsellemme ja tätä kautta myös muille enemmän. Esimerkiksi nyt viime viikkoina päivien lyhentyessä, olen huomannut kaipaavani hiukan enemmän unta. Aluksi en voinut sietää ajatusta, että nukkuisin enemmän. Minullahan ei ollut aikaa enää nukkua enempää, sillä tehtävälistani vain pitenisivät! Keksin tapoja pysyä virkeänä, vaikka luonto näytti hidastavan, kohmettuvan, ryhtyvän lepovaiheeseen. Onnistuinkin joissakin piristyskeinoissani. Mutta lopulta kuitenkin päätin antautua, antaa periksi, antaa itselleni luvan hellittää ja kääntyä sisäänpäin.

Näin on pimeissä oloissa ennen sähkövaloa toimittu. Pitkät, pimeät illat ovat olleet puhdetöiden aikaa ja toisaalta ihmiset ovat kerääntyneet yhteen tarinoimaan, viettämään aikaa yhdessä. Töiden tekoa ei ole lopetettu, mutta ehkäpä rytmi on ollut hiukan hitaampi. Tai sitten vain idealisoin mennyttä. Joka tapauksessa, on aika selvää, että aurinko (tuli) on energiamme lähde. Jos meillä on marraskuussa ollut 13 aurinkoista tuntia, niin kuin tänään lehdestä luin, on selvää, että energiatasomme on hiukan alhainen. Antakaamme siis itsellemme lupa hellittää, sillä:

”In the end only three things matter: how gently you lived, how deeply you loved and how graciously you let go of things not meant for you.” Buddha

Suositeltu

Harissa

Märät vanttuut pään päällä kutsuvat luokseen tulta! Kun olin pieni, ja ilma muuttui harmaaksi ja sateiseksi, minusta tuntui kuin joku olisi ripustanut märät vanttuut pääni päälle kuivumaan. Ne peittivät auringonsäteet, ja samalla niistä pikkuhiljaa tippui päälleni vettä. Tip. Tip. Tip. Rauhallista, hiljaista, harmaata. Kotoista. Jonkin aikaa, kunnes siihen harmauteen kyllästyy, ja alkaa kaivata potkua.

Niinpä viikonloppuna pyöräytin harissan, tunisialaisen keittiön lääkkeen harmauteen. Harissa on paprikoista, sipuleista, valkosipulista ja chilistä tehty tahna, jota voi halutessaan lisätä tuomaan tulisuutta lähes mihin tahansa: grillattuun kalaan tai lihaan, uunijuureksiin, keittoon tai pataan. Sunnuntaina lisäsimme sitä kurpitsakeittoon ja alkuviikosta kanakeittoon. Harissa on siitäkin mukava, että jos lapsiperheessä tuntuu, ettei pääse enää chilittämään kunnolla, niin harissapurkki pöydässä on ratkaisu tähänkin vaivaan.

Harissa näin viileään ja kylmään vuodenaikaan on erityisen suotuisa kaphalle – antaa potkua ruuansulatukseen – mutta vatakin sille lämpenee, jos hän valmistaa harissastaan hiukan miedomman version. Pittadoshaisten tulee suhtautua harissaan coolilta otteella. Heillä on tulisuutta omasta takaa.

Harissa (pieni purkki, noin 200ml)

3 punaista paprikaa
2 tl korianterinsiemeniä
2 tl juustokuminansiemeniä
4 rkl oliiviöljyä
2 punasipulia, lohkottuina
8 valkosipulinkynttä, lohkottuina
9 tulista chiliä, poista siemenet ja lohko
1 1/2 rkl tomaattipyrettä
6 rkl sitruunamehua
1 1/2tl suolaa

Paahda paprikat grillissä/ uunissa grillillä noin 25 minuutin ajan käännellen silloin tällöin, kunnes ne tummuvat ulkopuolelta. Ota pois uunista, laita kulhoon ja anna jäähtyä. Kun paprikat ovat jäähtyneet kuori ne ja poista siemenet.

Aseta mieluiten pieni valurautainen paistinpannu miedolle lämmölle, ja paahda korianterin ja juustokuminansiemenet noin kahden minuutin ajan. Siirrä mortteliin ja jauha jauhoksi.

Toisessa keskisuuressa paistinpannussa lämmitä oliiviöljy ja freesaa sipuli, valkosipuli ja chilit keskilämmöllä. Anna värin tummua noin 10-12 minuutin ajan niin, että ne melkein karamellisoituvat.

Tuo nyt kaikki aineet tehosekoittimeen ja sekoita aineet pehmeäksi tahnaksi. Lisää oliiviöljyä tarvittaessa.

Säilyy jääkaapissa sterilisoidussa purkissa ainakin kaksi viikkoa. Lisää tulisuutta makusi mukaan! Potkua marraskuuhun meille kaikille<3

En henno olla vielä toteamatta; kannattaa valmistaa kerralla enemmän. Tähän rakastuu<3

in English:

When wet mittens start hanging above your head, it is time for a hot kick! When I was a child and the weather turned rainy, gloomy and gray it felt like someone hanged thick, light gray wet mittens (those I had been making snow balls with:-)) above my head. They blocked the sun and were dripping on me. Drip. Drip. Drip. And I mean real rain, for hours and days on end and sometimes weeks and thick thick clouds. If you are in Finland or in a similar spot on Globe weatherwise, you will understand what I mean. For the rest we are on an imaginary trip.

So, last Sunday I started feeling mittens coming and though it might feel relaxed and cosy for us who know that weather I am talking about, I decided to do something about it: I prepared harissa, that Tunisian cure for boredom! Thank you, Harissa<3 Harissa, a scipy, hot paste made out of bell peppers, chili peppers, onions and garlic, is easy to make, stores quite well and you can practically add it to anything you eat for a kick: grilled fish or meat, roasted vegetables, soups or stews. We added on the weeked for a pumpkin soup and in the beginning of the week for a chicken soup and I must admit, I just enjoyed it with bread as well. So delicious!

Harissa, in this cold and moist weather is especially suitable for kapha. It gives kaphas that well needed kick for their digestion. Vatas can benefit of its hotness as well, but they might like it in a bit less hot version. Fortunately that is easy to adjust, when you prepare it yourself. Pittas might need to stay cool with Harissa, since they tend to have that digestive fire buring well without it.

Harissa (one small jar, about 200 ml):

3 red peppers

2 tsp coriander seeds

2 tsp jeera/cumin

2 tbsp olive oil

2-3 red onions, roughly chopped

8 cloves of garlic, roughly chopped

9 hot chillies ( you can choose the variety for your taste), seed and chop

1 1/2 tbsp tomato pyre

6 tbsp lemon juice, squeezed from fresh lemons

1-1 1/2 tsp salt

Roast the peppers on grill in the oven for about 25 minutes turning them occasionally till they are blackened on their skin. Remove from the oven to a bowl and let them cool down. When they are cooled down, remove the skin and seed them.

Take preferably a small iron pan and fry the coriander and cumin seeds in low fire for a couple of minutes. Move to the mortar and grind the spices.

In another middle sized frying pan heat the olive oil and fry the onions, red peppers and chillies for about 10-12 minutes till they are almost caramelized.

Bring now all the ingredients into a food processor and mix into a smooth paste. Add olive oil if needed.

Harissa stays good in a sterilized jar in a fridge at least about two weeks. Add hot kicks to your meals according your taste and needs.

By the way you might want to prepare more at once since you are in danger of falling in love with Harissa<3

Suositeltu

Mustapapukeitto

Keitto. Ulkona tuulee, on harmaata ja viileää. Asia, joka lämmittää mieltäni ja sydäntäni on päivittäinen keittoni. Varsinkin vatadoshaisena kannattaa syksyisin syödä joka päivä mehevä keittonsa, mutta kyllä keitto auttaa myös pitta- ja kaphadoshaisia pitämään vatansa kurissa näin tuuliseen ja viileään vuodenaikaan. Valitsin teidän kanssanne jaettavaksi meksikolaisen mustapapukeittoreseptin, sillä en halua unohtaa pitta- ja kaphadoshaisia, joille pavut ovat ehdottoman hyvä proteiinin lähde. Jos vatadoshaisena tuntuu, ettei ruuansulatus kykene sulattamaan papuja, suosittelen lisäämään keitinveteen hyppysellisen hingiä eli asafoetidaa. Lisäksi on hyvä muistaa, että pavut tulee nauttia ehdottoman kypsinä, siis sekä liotettuina että niin kypsiksi keitettynä, että ne sormien väliin otettaessa hajoavat suloisesti.

Muistan edelleen, kun ystäväni Alon tarjoili telavivilaisen ravintolan version mustapapukeitosta eräänä syksyisenä sateisena ja tuulisena päivänä. Tämä kiiltävä, musta, paksu ja täyteläinen keitto teki lähtemättömän vaikutuksen, ja siksipä pyysin ravintolaa paljastamaan reseptinsä. Olen vuosien saatossa tehnyt keitosta erilaisia versioita, ja itse rakastan tätä, johon lisään lopuksi yrttistä ja chilistä lampaanlihasta käsin tehtyä makkaraa. Nauttikaamme siis<3

Mustapapukeitto: 4-6 hengelle

1/2 kg mustapapuja, liota yön yli runsaassa vedessä, aamulla poista vesi ja huuhtele pavut
3 l vettä
laakerinlehti
hyppysellinen hingiä eli asafoetidaa keitinveteen

Kiehauta liotetut pavut noin kolmessa litrassa vettä. Itse lisään pavut kahteen litraan vettä ja lisään vettä kiehuttamisen aikana sen mukaan, miten kuivia paput ovat. Iäkkäämmät ja kuivemmat pavut imevät enemmän vetää itseensä kuin tuoreet. Anna papujen porista vähintään 45 minuutin ajan. Keittoaikakin riippuu paljon papujen iästä. Kuivat pavut voivat vaatia usean tunnin keittoajan. Kokeile kypsyys ottamalla keitetty papu sormien väliin. Jos papu puristuu sormien välissä helposti eli on pehmeä, niin pavut ovat kypsiä. Keittämisen aikana kerää vaahto pois. Vaahto aiheuttaa kaasunmuodostusta.

Erikseen, tahna:
1/2-1 dl oliiviöljyä, maun ja toiveen mukaan.
2 sipulia
2-3 kokonaista paprikaa
2-3 salottisipulia

Leikkaa hyvin pieniksi ja freesaa, kunnes pehmeitä, noin 15 minuutin ajan.

Lisää:
8 valkosipulin kynttä, leikkaa pieniksi
3 rkl tuoretta oreganoa, timjamia tai zataria (saa Araratista Tukkutorin vierestä)
2 rkl kuivattua oreganoa tai vastaavaa yrttiä
1 tl tai oman maun mukaan chilipippuria
1 rkl juustokuminaa

Lisäyksen jälkeen freesaa vielä noin minuutin verran.

Laita kaikki tahnan ainekset tehosekoittimeen, tai sekoita tahnaksi sauvasekoittimella. Kun pavut ovat pehmeitä, lisää tahna papujen sekaan. Voit lisätä intiaanisokeria ja suolaa oman maun mukaan. Tässä vaiheessa lisään myös käsintehdyt lammasmakkarat. Anna poreilla vielä 1/2 tuntia. Keitto on valmis, kun se näyttää ruskealta ja kiiltävältä. Lämmittäviä, maukkaita keittohetkiä!

Suositeltu

Syksyn chai

Kun ilmat viilenevät viilenemistään, aloitan aamuni lämmittävällä chailla. Suosittelen tätä suloista hetkeä jokaisen aamuun. Tässä oma syksyisen chain reseptini:

Syksyn Chai viidelle hengelle

1/2 l vettä
1/2 l vanhanajan luomumaitoa tai esimerkiksi mantelimaitoa, maidossa on hyvä olla makea maku. Jos pidät vuohenmaidosta, sekoita se suhteessa 1:1 toisen makeamman maidon kera.
1 rkl intiaanisokeria (voit jättää pois)
5-15 kokonaista kardemumman kotaa, oman maun mukaan
1 tl jauhettua tulsilehteä
1-2 cm pala tuoretta inkiväärijuurta
2 rkl mustaa teetä
hunajaa (intiaanisokerin sijaan)

Varaa paksupohjainen kattila. Murskaa kardemumma morttelissa, samoin inkiväärijuuri. Varaa 1/2 litraa vettä kattilaan, ja heitä joukkoon kardemummat, jauhettu tulsi sekä inkivääri. Ensimmäisellä kerralla kokeilet, millainen vahvuus olisi sinulle sopiva ja vähitellen opit mestariksi mausteiden käytössä. Kun vesi on kiehahtanut, ja mausteet ovat poreilleet hyvän aikaa, noin 10 minuuttia, on aika lisätä maito, ja antaa chain poreilla vielä muutaman minuutin. Lisää musta tee. Kiehauta vielä kerran, ja sammuta.

Kardemumma on makea, pistävä ja lämmittävä mauste, joka vähentää vataa ja kaphaa sekä lisää pittaa. Se auttaa ruuansulatusta ja lisää ruokahalua. Tulsi eli intialainen pyhä basilika kuuluu minttujen sukuun, on antiviraalinen, rauhoittava ja hengitysteitä tukeva. Kardemumman tavoin se tasapainottaa vataa ja kaphaa sekä lisää pittaa. Inkiväärijuuri tasapainottaa kaikkia kolmea doshaa, mutta pittaisten henkilöiden tulisi käyttää sitä harkiten. Maidon makea maku on rauhoittava. Kylmänä nautittuna maito aiheuttaa limakalvojen tukkoisuutta, mutta lämmitettynä se toimii kuljettajana lämmittäville mausteille, jotka tukevat limakalvojen terveyttä.

Chai voi olla myös koko perheen yhteinen aamujuoma. Olen tarjonnut chaita erilaisissa versioissaan lapsilleni pienestä lähtien (ilman mustaa teetä) ja he todella pitävät siitä. Chai on upea flunssanvastustaja. Kippis chaisille aamuille!

Suositeltu

Vatavuodenaika

Syyspäivänseisaus viimeistään siirtää meidät viileään ja tuulisen syksyyn. Auringonkulma suhteessa meihin muuttuu. Illat sekä aamut pimenevät. Rakastan syksyn kauniita värejä. Viikonloppuna satuimme sienestysretkellä suon reunaan. Suo iloitteli verenpunaisilla ja okran eri sävyillä, välistä pisti esille violettiin taipuvaa vihreää.

Ayurveda ohjaa meitä havainnoimaan, miten vatadosha ilmenee syksyisin niin luonnossa kuin kehossamme. Vatadosha hallitsee liikkeen energiaa. Se muodostuu eetteri- ja ilmaelementistä, joita hallitsevat kuiva, karkea, kevyt ja kylmä laatu. Ayurvedan mukaan ”sama lisää samanlaista”. Niimpä kylmä, kuiva ja tuulinen ilma vaikuttaa vatadoshaan epätasapainottavasti. Liika on liikaa. Monet ihmiset kokevat syksyllä liiallisesta vatasta aiheutuvia oireita kuten kuivaa ja halkeilevaa ihoa, hiusten kuivumista, kylmäviä sormia ja varpaita sekä mielen harhailemista. Myös esimerkiksi ilmavaivat ja niin ollen vatsan turpoaminen voivat lisääntyä syksyisin. Myös ruokahaluttomuus on yksi vataepätasapainon oire.

Miten sitten tasapainottaa syksyistä ilmaelementtiänsä? Ayurveda opettaa, että vastakohta tuo tasapainoa. Syksyiselle vatalle onkin oleellista valita ruokia ja toimintoja, jotka ovat kosteuttavia, lämpimiä, tukevia ja maadoittavia. Kun ruoka-ajat pitää säännöllisinä ja lounaan runsaana ja lämpimänä, ilmaelementti kiittää. Aloita aamusi lämpimällä ja maadoittavalla kaurapuurolla, johon lisäät lämmittäviä mausteita, kuten kardemummaa, kanelia ja neilikkaa. Syö kausiruokaa kuten kurpitsoja, maadoittavia juureksia, omenoita jne. Tähän vuodenaikaan uunista tulee jälleen rakkain kumppanisi keittiössä. Vatasi kiittää juurespadasta, uuniomenista tai esimerkiksi kurpitsakeitosta. Jos kesällä nautit salaateista ja muusta raa’asta ja kevyestä ruuasta, nyt on aika siirtyä lämpimiin, kosteisiin ja tukeviin ruokiin. Pyri syömään rauhallisessa ympäristössä ja keskittymään ruokailuusi. Nesteyttäminen on tärkeää varsinkin näin vatavuodenaikaan, joten nauti lämmittävistä mausteista valmistettua teetä päivän mittaan. Myös makea maku tukee vataa, joten voit huoletta nauttia taateleiden, viljojen, maidon ja makeiden hedelmien rauhoittavasta makeasta mausta.

Päivärutiinin ylläpito on erinomaisen yksinkertainen, mutta todella maadoittava toimi varsinkin syksyiseen aikaan. Pyri heräämään kello kuusi aamulla ja menemään nukkumaan noin kello kymmenen illalla. Olen itse ollut varsinainen yökukkuja! Mutta hämmästyksekseni onnistuin muuntautumaan aamuvirkuksi, ja oma kokemukseni on, että tämä muutos on tasapainottanut minua yllättävän paljon. Nykyisin nautin rauhallisista aamuista juoden teetä ja tehden hengitysharjoituksia. En vaihtaisi niitä enää yölliseen levottomaan pohdiskeluun. Aamu kannattaa aloittaa maadoittavalla ja rauhoittavalla toimella kuten ihon seesamiöljyhieronnalla. Voit katsoa tästä aikaisemman blogipostaukseni ”Kuiva iho”. Ruuhkavuosien aikana nämä ohjeet saattavat kuulostaa hiukan yliampuvilta, mutta kokemukseni on, että kun sitoutuu ohjeista ensin yhteen, ja tuntee kehossaan sen positiivisen vaikutuksen, alkaa vähitellen löytää tilaa myös muille rutiinin muutoksille. Esimerkiksi kun aloitin aamuiset meditaatioharjoitukset kotonani, jossa toki kuuden jälkeen pyörii hereillä myös aviomies ja nyt kaksi jo alakouluikäistä lastani, alku oli, no, haastavaa;-) Tyttäreni tulivat viereeni, koputtelivat olalleni, kysyivät kysymyksiä jne. Onneksi meidän perheessä on käytössä käsimerkki, joka tarkoittaa ”Odottaisitko hetken?” Aluksi käsimerkki oli runsaassa käytössä, mutta pikkuhiljaa tyttäreni alkoivat antaa arvoa äidin omalle hetkelle. Nyt voin nähdä tämän toimen tuloksia, kun pienemmän tyttäreni iltapäiväkerhosta kerrottiin, että siirtymätilanteessa tyttäreni menee lotusasentoon, ja sulkee silmänsä. Ihastuttavinta on se, että meidän ei tarvitse opettaa näitä rentoutustaitoja lapsillemme. Riittää, kun olemme esimerkkeinä.

Vähennä myös aikaa, jonka käytät erilaisten kuvaruutujen äärellä, varsinkin iltaisin. Rauhoitat näin mielesi iltaa kohden. Voit helliä itseäsi ilta-aikaan tai aamuvarhaisella sytyttämällä kynttilän ja katselemalla elävää tulta. Vietä joka päivä aikaa luonnossa aistien muuttuvan vuodenajan leikkiä.

Tasapainoista ja lämmintä syksyn aikaa kaikille!

Suositeltu

Syksyn tulinen lämmittäjä

Arvoin jaanko kanssanne perinteisen kokonaisesta kanasta tehtävän keiton reseptin vai tämän  pehmoisemman ja terävämmän flunssankarkoittajan. Ystäväni Sannis kiljahti innostuksesta tämän jälkimmäisen kuullessaan, joten valinta oli suoritettu<3

Kiitos tästä ihmeidentekijäkeitosta kuuluu thaimaalaiselle ystävälleni Yuille<3 Tutuistuin tähän viehättävään nuoreen naiseen Jerusalemin vuorilla kylässä, jossa asuimme,  ja pyysin häntä kuljettamaan minut oman kotimaansa keittiön saloihin. Vietimme monta viehättävää kokkaus- ja lounashetkeä yhdessä.

Yui’in Tom Yam
(joko katkaravuista tai kanasta tai halutessasi myös kasviksista)
4 hengelle

Määrät ovat viitteellisiä, sillä kokkasimme Yui’In kanssa aina kokeillen, emme pelanneet määrien kanssa, vaan maistelimme<3

vettä, laakeaan kattilaan, noin 1 litra

muutama pala kuivattua galangal-juurta

curryn lehtiä muutama

sitruunanmehua

Sitruunaruohoa, jos sinulla kasvaa sitä puutarhassassi tai parvekkeellaan, sitä parempi, sillä haluamme mukaan myös lehtien mehukkaat tyviosat

tuoretta tulista punaista chilipaprikaa oman maun mukaan

thaimaalaisia munakoisoja

paprikaa, bambunversoja, ym. kasviksia oman maun mukaan

kookosmaitoa 2 purkkia

thaimaalaista kalakastiketta 1-2 rkl

kananrintasuikaleita tai jättikatkarapuja 300g

Käytä suurehkoa laakeaa kattilaa, jonka pohjalle kaadat veden. Laita veteen kiehumaan kuivatut galangal-kasvin juurisiivut. Galangal on nin kutsuttu thaimaalainen kurkumajuuri. Tutki galangal-juurta!!! Murskaa sitruunaruohon tyviosat  esim. vasaralla. Mikä tahansa murskaamisesta tarkoitettu työväline sopii, sillä vain keiton lopputulos eli maku ratkaisee<3 Tyviosissa on hapanta mehua, joka antaa yhden kolmesta happamasta mausta tähän keittoon. Keiton onnistumisessa onkin oleellista, että siinä ovat nämä kolme hapanta makua: sitruunaruoho, currynlehdet sekä sitruuna. Tee sitruunaruohon lehtiosista pikkupaketteja, jotka myös laitat kiehumaan veteen. Nämä paketit voit poistaa, kun keitto on valmis. Anna kiehahtaa ja sitten porista hyvän aikaa, noin viitisentoista minuuttia, niin, että sitruunaruoho sekä galangaljuuret kerkeävät antaa makua keitolle. Lisää currynlehdet, sitruunanmehu, kasvikset ja kanan suikaleet, jos käytät kanaa. Anna vielä porista hetken, lisää sitten kookosmaito, hyvin pieneksi silputtu chilipaprika, kalakastike ja lopuksi katkaravut, jos käytät niitä. Lisää suolaa oman maun mukaan.

Tämä huumaavan hyvä keitto karkottaa epätoivotut bakteerivieraat. Kokeile rohkeasti, niin löydät itsellesi sopivan tulisuus-, happamuus- ja makeusasteen. Vinkkinä vielä, että jos keitto on mielestäsi liian hapanta, lisää makeaa makua esim. kookosta ja jos keitto on liian makeaa, lisää puolestaan hapanta makua. Nämä kaksi makua toimivat yhteen!

 

 

Suositeltu

Iltamaito

Hyvää huomenta erityisesti teille unettomat kanssasisaret ja – veljet,
toivottavasti saitte unta viime yönä ❤

Jos mielen valtaa iltaisin teorioiden summa, lista tekemättömistä töistä, tai muuten vaan mieli tuntuu karkailevan vähän sinne jos tännekin, niin kokeilkaa seuraavaa hyväksi todettua temppua. Juuri ennen levolle käymistä, nauttikaa iltamaitoa. Maidon voitte valita mieltymyksienne mukaan. Itse teen iltamaitoa usein luomumaitoon tai vanhanajan maitoon, sillä kaipaan maidon rasvaisuutta. Toisinaan nautiskelen iltaisin mantelimaitoa.

Heittäkää mortteliin yhden tai kahden kardemummakodan sisältö, teelusikallinen fenkolinsiemeniä sekä pieni pala kanelitankoa. Murskataan nämä morttelissa. Mitatkaa kupillinen maitoa kattilaan, heittäkää sekaan maustemurska ja antakaa maidon kiehua noin neljä kertaa. Maito palaa helposti pohjaan, joten tässä pysytään  kattilan vieressä ja valppaana. Hyvä läsnäoloharjoitus sinänsä. Vatadoshaisena lisäsin vielä noin puoli teelusikallista ashwagandhaa lämpimän maitoni sekaan. Ashwagandhaa löytyy esimerkiksi Cocovit’n tuotekokoelmassa. Suosittelen olemaan varovainen annostuksen suhteen. Mielummin liian vähän kuin paljon. Itse käytän ashwagandhaa toisinaan, en missään nimessä joka ilta.

Oma ensimmäinen kokemukseni iltamaidosta oli kerrassaan ihastuttava: maidon nautittuani asetin pään tyynyyn ja aloin aistia, miten mieleni alkoi tyhjetä ja aloin painautua yhä raskaammin kohden alustaa. Muistan ajatelleeni: ”Näinkö viehättävältä nukkumaanmeno voisi tuntua joka ilta!” Kokeilkaa ja kertokaa kokemuksistanne! Unirikkaita öitä<3

 

Suositeltu

Vilustumisen ehkäisy ja hoito kotikonstein

Aurinkoa, tuulta, lämmintä, viileää, sadetta. Koska ilma muuttuu niin nopeasti, eivätkä meistä kaikki voi heittää kenkiä nurkkaan ja juosta paljain jaloin, yleisön pyynnöstä päätin jakaa muutamia oivallisia ayurvedisiä ja muuten vain viisaiden kunnioittavaan ikään ehtineiden naisten vuosituhansia säilyttämiä vinkkejä flunssan kotihoidosta. Nämä vinkit ovat suurimmaksi osaksi niin helppoja toteuttaa, että hämmästyttää, etteivät ne jo ole kaikkien meidän henkistä pääomaa. Kysyä voisi myös, miksei tämä tieto kuulu peruskoulun oppimäärään? No, se on keskustelu, jota mielellään jatkan kommenteissa. Pitäydytään nyt itse asiassa.

Vielä sananen, ennen kuin avaan vinkkiaarrearkkuni kannen ja annan tiedon lentää yltympäriinsä teidän hyödyksenne. Sairaus ei ole terveyden vastakohta. Sekä kehon tasapaino että epätasapaino ovat luonnollisia osia meidän olemassaolossamme ihmisinä. Niin kuin viha on tunne, joka on syytä huomata ja myöntää, sen lakaiseminen maton alle ei johtane parempaan mieleen saati parempaan maailmaan. Samoin on sairaus tila, jota ei voi yrittää piilottaa pistämällä laastaria oireiden päälle. Monesti sairauden puhkeaminen kertoo jostain kehossa ja mielessä tapahtuvasta syvemmästä prosessista. Ehkä kehon oli jo syytä levätä, muttemme antaneet itsellemme lupaa siihen. Sairaus voi olla kehon keino yrittää pistää raja. Kehoo sanoo kovemmalla äänellä: ”Hei, tarvitset lepoa!”, jos kehon kieltä, aikaisempia aavistuksenomaisia aistimuksia ei ole kuunneltu. Joskus siis vain täytyy antaa itselleen lupa vain olla ja levätä. Silloin nämä vinkit voi unohtaa. Tai ainakin pitää mielessä, ettei laastaroi haavaansa.

Kurkkukipu ja yskä:
Timjamitee helpottaa kurkkukipua, lisää joukkoon hunajaa.
Toinen oiva keino kurkun tulehduksen lievittämiseen on ottaa 1tl luomutasoista hunajaa ja sekoittaa tähän noin 1/4 tl luomutasoisia kurkumaa ja nauttia aamuin illoin. Kurkuma auttaa tulehduksiin, ja hunaja ikään kuin liimaa kurkuman kurkkuun. Näin kurkuma ehtii vaikuttaa hiukan pidemmän aikaa.
Oikea vanhanajan konsti: kiehauta desi vettä, lisää yksi kukkurallinen teelusikallinen suolaa ja kurlaa kurkku aamuin illoin. Esimerkiksi hammaslääkäriappeni tekee näin ja tulokset ovat ilahduttavia.

Poskiontelotulehdus:
Kiehuta laakeassa kattilassa vettä ja heitä sekaan kymmenisen kokonaista neilikkaa (maustetta, ei kukkaa). Ota iso pyyhe. Pistä pää pyyhkeen sisään, pää kattilan yläpuolelle ja höyryhengitä neilikkahöyryä. Voit suorittaa tämän hengityksen muutaman tunnin välein oireiden ilmestyttyä. Jätä samanaikaisesti pois kaikki kylmät maitotuotteet, erityisesti iltaisin. Jos jääkaappi jonain iltana ammottaa tyhjyyttään, ja löydät sieltä vain juuston, ota se lämpimään ranskalaiseen tyyliin tarpeeksi ajoissa ennen ruokailua, purista valkosipulia mukaan ja lisää yrttiä, kuten timjamia sen yhteyteen. Kylmät maitotuotteet olisi hyvä ylipäänsäkin pitää pannassa. Näin ehkäistään liiallista limanmuodostusta ja useimpia talvisairauksia.
Tämän vinkin olen todennut todella toimivaksi ja saanut myös tuttaviltani ja asiakkailtani hyvin positiivista palautetta sekä kylmien maitotuotteiden poisjättämisestä että neilikkahöyryhengityksestä.

Keuhkot:
Keuhkoja voi vahvistaa pipalilla eli pitkäpippurilla. Sitä saa ainakin Oulunkylän Mustapekasta. Pipalia voi käyttää pippurin asemesta ja tavoin ruuanlaitossa. Pipalia voi myös murskata huhmareessa ja paistaa kevyesti paistinpannulla ja hengittää tästä lähtevää höyryä.

Kuume:
Kuumeen alentamiseen olen todennut tyttärelläni, jolle nousee nopeasti korkea kuume, parhaimmaksi tuoreista korianterinlehdistä puristetun mehun. Tuore korianteri on todella viilentävä. Laskee kuumeen hyvin ja tyttäreni pitää myös mehun mausta. Myös omenamehu on viilentävää. Tosin tässäkin kannattaa miettiä, milloin kuumeen alentaminen on tarpeen.

Äänen karheus:
1tl inkiväärimehua ja 1tl limemehua ja pari hyppysellistä vuorisuolaa. Toimii myös rintakipuun ja yskään.

Vilustuminen, yskä, flunssan oireet yleensä:
Kupillinen kuumaa vettä, jossa 1 tl jokaista seuraavista aineista: inkiväärijauhetta, kanelia ja fenkolinsiemeniä.

Kaikkien näiden vinkkien yhteydessä on syytä muistaa, että ne toimivat parhaiten ensimmäisten oireiden ilmestyessä. Eli kehon kuuntelu ja herkkyys on myös tässä tilanteessa paikallaan. Jos oireet pitkittyvät, on syytä käyttää voimakkaampia keinoja ja tutkituttaa itsensä parhaaksi katsomansa asiantuntijan hoteissa.

Vanha kunnon kanakeitto, joka on tehty niin, että kokonainen kana keitetään, on aivan ehdoton talvisten sairauksien hoidossa. Lisää keittoon runsaasti valkosipulia, timjamia ja pipalia, niin vaikutus on taattu.

Oleellista kaikkien vilustumistautien ehkäisyssä on kaikenlaisten kylmien juomien ja ruokien nauttimisen välttäminen. Ideana on, että jos esimerkiksi kuuman kesän kuluessa viilentää itseään jäätelöllä ja kylmillä juomilla, joihin lisäksi laittaa jäitä, agni eli ruuansulatustuli hiipuu kesän aikana olemattomaksi. Sitten kun syksy saapuu ja alamme nauttia vaikeammin sulavaa ravintoa esim. lihaisia pataruokia, jotka toki sopivat lämmittävinä viileään vuodenaikaan, niin alhainen agni ei pysty näitä ruokia sulattamaan. Vatsa turpoaa, kehoon kertyy kuona-aineita ja keho muuttuu täydelliseksi alustaksi talvisairauksien temmeltää.

Mutta nyt tiedämme, miten kehollinen temmelyskenttä muutetaan hyvien bakteerien samoilualueeksi. Rohkeasti kokeilemaan! Onnea matkaan!

 

Suositeltu

Alku

Syksyllä aloitetaan uusia asioita. Meidän perheessä vietetään Uutta vuotta näin syksyiseen aikaan, ja täytyy sanoa, että vaikka traditio on minulle suhteellisen uusi, niin se todella tuntuu sopivan tähän aikaan. Kun lapsena ajattelin vuotta ympyränä, sijoittui syksy viimeiselle neljännekselle eli klo 21-24 väliin. Jonkinlainen nousu, uusiin asioihin tutustuminen. Tämä syksy on ollut itselleni ja perheelleni monien uusien asioiden aloitus. Kuopuksemme aloitti koulun, ja harjoittelemme uutta alkua koululaisena ja muunmuuassa koulutiellä kulkemista. Itse olen aloittanut ohjaamaan joogatunteja Joogastudio Olotilassa Helsingin Kruunuhaassa. Tuntuu, että joogamatkani on alkanut tuottaa hedelmää. Olen saanut näiden vuosien aikana paljon, ja nyt voin myös jakaa siitä, mikä on itselleni antanut iloa ja tasapainoa arkeeni. Lisäksi olen alkanut kirjoittaa tätä blogia, sekä avannut ayurvedisen ravintokonsultaatiovastaanoton niin ikään Olotilassa. Voit katsoa tarkempia tietoja osoitteesta http://www.joogaolemus.fi.

Mieheni on pitkällä työmatkalla, ja olen ollut täällä päässä ainoana vanhempana pyörittämässä tätä uusien alkujen syksyä. Toisinaan pääni on ollut niin täynnä kaikenlaisia järjestelyasioita, etten ole kyennyt löytämään läsnäolon tunnetta. Perjantaina ystäväni Mikko ja Catrin lahjoittivat minulle vapaan yön ja päivän ottamalla tyttöni yökylään. Kaunis Kiitos teille ihanaiset! Lauantaina söin myöhäisen aamiaisen, jonka jälkeen lähdin pyörällä kohti Vanhankaupunginkoskea, josta jatkoin kävellen metsään ja pitkospuille kohti Lammassaarta ja sieltä edelleen Kuusiluotoon. Kehoni oli edelleen aivovankilan uhrina. En tiedä, paljonko nautin oleskelustani, sillä aivoni syöttivät minulle yhä kiihtyvällä tahdilla teorioita maailmasta. Kunnes, matkalla Kuusiluotoon havahduin pitkospuiden hohkamaan lämpöön. Kumarruin ottamaan kengät pois jaloistani, ja jatkoin matkaa paljain jaloin. Jalkojen kosketuksesta maahan lähti aistimuksen sarja, joka hiljensi ja tyhjensi mieleni. Hyvin lyhyen ajan sisällä olin maisemassa, olin läsnä. Kuuntelin kaistojen konserttia. Huomasin hymyileväni.

Myöhemmin olen palannut tähän tunteeseen. Se on tunne, jonka aistin astuessani joogamatolle. Yleensä se alkaa jalkateristä. Aistin, miten jalkapohjani koskettavat maata, miten maa koskettaa jalkapohjiani. Tuntuu kuin jalkapohjat täyttyisivät nesteestä. Minulla on kissaeläimen pehmeät tassut. Kun harjoitus jatkuu, jalkapohjista lähtevä kehon herkkä aistiminen levittäytyy koko kehoon. Mieli hiljenee, tyhjenee, kirkastuu. Joogamatto on minulle paikka, jossa harjoittelen yhä uudestaan, kärsivällisesti kehon aukaisemista aistimuksille. Tämä matka on alati kiehtova, sillä se ei koskaan pääty, vaan sen sijaan tarkentuu jatkuvasti. Olen koko ajan matkalla. Aluksi minulla ei ollut jalkateriä. Sitten löysin ne. Myöhemmin huomasin, ettei minulla ollut varpaita. Aloin pikkuhiljaa löytää myös ne. Nyt olen jopa tutustunut pikkuvarpaaseeni ja sen eri osa-alueisiin! Ja mikä kiehtovinta, kun jonkin paikan löytää jalkaterässään, sille yleensä löytää toisen alueen kehossaan, ikään kuin heijastusalueen. Ja kun esimerkiksi pikkuvarvas alkaa avautua sivulle, alkaa tapahtua muutosta, avautumista myös rintakehässä ja lapaluiden välillä. Tullessani joogan maailmaan olin haltioissaan juuri tästä: olin elänyt koko elämäni siihen saakka etsien vastauksia itseni ulkopuolelta, oppinut mielelläni tuhansittain informaatiota maailmasta, yrittänyt ymmärtää, luonut mitä monimutkaisempia ja mahdottomampia ja toisinaan ehkä aivan järkeenkäypiäkin teorioita maailmasta, ihmisistä, itsestäni. Mutta vasta sillon, 27-vuotiaana aloin todella tutustua sisäisesti johonkin, joka oli aina ollut minussa, joka koko ajan toimi minussa, pyrki kaikella tavalla auttamaan minua jokapäiväisesti, mutta jota en ollut osannut kuunnella: kehooni. Näen joogan ja ayurvedan kokonaisuutena, joka on mahdollistanut minulle kehon herkkyyden avaamisen. Rakkaat ihmiset, heittäkää kengät nurkkaan, aurinko on palannut! Juoskaa paljain jaloin, painikaa lastenne kanssa ja maistelkaa uusia makuja, vanhoja makuja, elämää! Ja toivon, että tälläkin viikolla elämänne maistuisi ainakin hetkittäin makealta<3

Suositeltu

Kuiva iho

Kesä muuttui syksyksi aika rivakkaan tahtiin. Välillä saamme edelleen lämpimiä, aurinkoisia päiviä, mutta tuulet ja viileys ovat nyt lähitulevaisuudessa ystäviämme yhä enenevässä määrin. Tuuli ja viileä ilma nostattavat vataa. Pittaihmiset saattavat sen sijaan kokea tämän syksyn tulon jopa helpottavana äkkipysähdyksenä kirkkaudesta ja kuumuudesta. Toisaalta kelit on kosteutuneet. Tämä rauhoittaa vataa, mutta saattaa ärsyttää pitta- ja kaphadoshaa.

Syksy ja vata-aika saattavat kuivattaa ihoa. Tähän oivana apuna vatadoshalle toimii seesamiöljyhieronta aamuisin ennen suihkua. Mitä useammin, sen parempi, mutta pysytään kuitenkin sillä lailla kohtuudessa, ettei aamutoimiin tarvitse välttämättä herätä kolmea tuntia ennen lähtöä. Lämmitä desi tai pari hyvää luomulaatuista seesamsiemenöljyä pienessä kattilassa keskilämmöllä. Tarkkaile öljyä ja ota pois liedeltä, kun se alkaa kuplia hiukan: seesamiöljy palaa suhteellisen helposti pohjaan. Anna öljyn jäähtyä hiukan. Pysyttele lämpimänä esim. kylpyhuoneessa. Kun öljy on sopivaa iholle levitettäväksi, käy koko keho päästä varpaisiin läpi pienin pyörivin hierovin liikkein. Erityisesti reidet, selkä ja päänahka. Anna öljyn vaikuttaa hetken. Seuraava on oleellista: öljy tulee pestä pois. Varsinkin vataihminen varastoi kehon kuona-aineita esimerkiksi niveliin. Pitkällä aikavälillä tämä aiheuttaa mm. nivelvaivoja. Seesamisiemenöljyhieronta puhdistaa kehoa: se saa kehon kuona-aineet liikkeelle. Seesamiöljy on kehossa liikkuvien aineiden kulkuneuvo. Sisäisesti käytettynä se kuljettaa ravintoaineita kudoksiin, ja toisaalta ulkoisesti hierontaan käytettynä se kuljettaa kuona-aineita kehosta ulos.

Putkistot eivät kuitenkaan tykkää öljyhuollosta, joten olen päätynyt siihen, että olen varannut yhden jo aikaa nähneen pyyhkeen seesamiöljyhierontojen käyttöön. Pyyhin ensin isommat öljyroippeet pyyhkeeseen, ja vasta sitten pesen lämpimällä suihkulla loput pois. Sekä keho että putket kiittävät.

Pittalle sopii paremmin kehoa viilentävä kookosöljyhieronta. Kookosöljy ehkäisee tulehduksia, ja lievittää useita pittaa vaivaavien iho-ongelmien, kuten psoriasiksen, oireita. Kookosöljyllä on ihoa pehmentävä ja kosteuttava vaikutus ehkäisten ryppyjä ja ihon veltostumista. Päänahan kookosöljyhieronta lievittää hiusten ohentumista. Kookosöljy hierotaan iholle pyörivin liikkein lämmittämättömänä ja myös se pestään pois.

Suomen luonnosta löytyy myös erinomainen kasvi kuivan ihon hoitoon: siankärsämö. Se saa ihon erittämään enemmän. Siankärsämö vahvistaa maksaa: vahvistunut maksa auttaa ruuansulatuksen rasvasulatuksessa, mikä näkyy rasvaisempana ihona, jos iho siis oli kuiva. Siankärsämön voit käyttää esimerkiksi teenä. Siankärsämöstä ja sen keräämisestä voit lukea enemmän Henriette Kressin loistavasta kirjasesta Käytännön lääkekasvit. Saatat vielä ehtiä keräämään jopa kukintoja. Itse keräsin siankärsämön kukintoja vielä kaksi viikkoa sitten.

Kuivan ihon huollossa kannattaa toki pitää mielessä, että omalle doshalle sopivien öljyjen ja nesteiden sisäinen nauttiminen on oleellista koko kehon tasapainon ja sitä mukaa myös ulkoisten tulosten aikaansaamiseksi. Kaphadoshaiset, en ole unohtanut teitä. Te saatte vaan kiitollisina kölliä, sillä konstituutionne on suonut teille tarpeeksi öljyisyyttä ihoon omasta takaa. Jos kuitenkin haluatte öljyhierontaa, suosittelen manteliöljyä. Me muut: vatadoshaiset, seesamisiemenpullo kainaloon ja tulisielut, kookosöljy reppuun! Tervetuloa syyskuu!

 

Suositeltu

Aamukahvi

Rakastan espressopannun porinaa ja pannusta nousevaa kahvin tuoksua. Mieheni keittää turkkilaista kahvia: erään reseptin mukaan kahvi kiehautetaan finjanissa eli pikkupannulla seitsemän kertaa, sekaan heitetään kardemummat ja sokeri. Sekin tuoksuu taivaalliselle. Mutta jos nautin aamuisen kahvin, pienen piristyneen hetken jälkeen pahimmassa tapauksessa ah niin herkät vatahermoni laittavat kädet tärisemään ja vatsa kierähtää kuralle. Lisäksi muutaman hetken jälkeen olo on ontto: sisältä tyhjä ja kylmä.

Aamupiristykseni onkin muodostunut seuraavanlaiseksi: viisi taatelia ilman kiviä, ripaus himalajan suolaa ja hyppysellinen tuoretta raastettua inkivääriä. Kaikki haarukalla sekaisin ja nautiskelemaan! Saan tästä pikkupommista makean taatelin maatuneisuutta ja inkiväärijuuresta lisäksi kaikkialle leviävää lämpöä. Katso inkivääriä: juuren muoto jo kertoo inkiväärin ominaisuuksista – aaltomaisesti kehoon leviävästä lämmöstä. Himalajan suola puolestaan tarjoaa runsaasti mineraaleja sekä itse suolan kykyä imeä nestettä itseensä. Kaikki varsin tasapainottava aamuiselle vatalle.

Jos et ole vataisen herkkä, vaan enemmän pittaan taipuva, voit kokeilla seuraavaa aamupiristystä, joka on varsinkin pimeimpään talviaikaan aivan ehdoton: viisi taatelia, kirkastettua voita (gheetä) teelusikallinen sekä pari pyöräytystä mustapippuria. Kaikki haarukalla sekaisin. Kirkastettu voi viilentää pittaa ja taateli antaa makeutta suorasanaiselle tuliluonteelle;-)

Jos et ole vataisen herkkä etkä pittaankaan taipuva, vaan enemmän kaphatyyppinen tai olet muuten vain haaveillut tasapainoisemmasta vaihtoehdosta kahville, voit kokeilla ystäväni Katin reseptiä. Laita kahvinporojen sekaan espressopannuun hyppysellinen suolaa sekä sokeria, yhden kardemumman siemenkodan sisältö sekä ripaus vihreää teetä. Saat kahvihetkeesi kaikki maut mukaan ja laveamman olon.

Nauttikaamme aamuista!